Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stojanů je ve městě skutečně nedostatek, shodují se cyklisté

Nedostatek stojanů na jízdní kola. To je jeden z největších problémů, se kterým se cyklisté v jihočeské krajské metropoli potýkají. Jednoduše řečeno - často nemají kde zaparkovat. Kola pak stojí u různých zábradlí, lamp, stromů a tak dále, což samozřejmě není příliš důstojné. „Parkování kol je nosný problém města,“ zdůraznil na poslední prezentaci budějckého cyklogenerelu jeho zpracovatel Adolf Jebavý.

Budějcká Drbna se vyrazila na některá místa podívat, aby zjistila, zda je situace všude skutečně tak tristní, jak se uvádí. Výsledek? Lze konstatovat, že to cyklisté skutečně nemají mnohdy jednoduché. Jsou však ale místa, která stojany disponují, přesto kola stojí různě okolo.

Palec nahoru jednoznačně zaslouží českobudějovická nemocnice, která by mohla jít příkladem. Stojanů je zde plno. Nacházejí se na vhodném místě, tedy hned u vstupu do areálu. Paradoxem pak je, že v době našeho příchodu (odpoledne) na místě nestálo jediné kolo, ale lze předpokládat, že hlavně v ranních hodinách je situace jiná.

Na kole se většinou vyplatí si zajet i na poštu na Senovážném náměstí. Stojanů je zde sice podstatně méně než před nemocnicí, ale šance na zaparkování je větší, než když jedete autem. „Když si vezmu, jaké nervy tady zažívají v době špičky řidiči, kteří kolikrát krouží sem a tam, protože nemají kde zaparkovat, tak jsem rád, že jezdím na poštu a vůbec celkově do centra na kole. Ale už jsem tady zažil, že byl stojan plný a já musel čekat, až se místo uvolní,“ zmínil jeden z cyklistů.

Zvláštní situace pak nastala na Lannově třídě u Prioru, kde stojany jsou, ale zely prázdnotou. O kus dál přitom cyklista připoutával kolo k okrasnému stromku. Důvod? O stojanech nevěděl...

„Člověk, který nejede na jistotu, musí často hledat. Je možné, že na některých místech stojany jsou, ale jejich pozice není příliš strategická,“ podotkl později jeden z cyklistů. „Jenom bych ještě dodal, že Budějce jsou známé tím, že se zde kola kradou ve velkém, proto bych třeba na Lannovce navrhoval stojany umístit někam k prostředku, aby nebyly schované někde ve stínu.“

Kde je stojanů opravdu málo, jsou ulice. Evidentní je to hlavně tam, kde jsou shromážděny služby, obchody a hospody. Lepší podmínky by si cyklisté zasloužili například na Žižkově třídě. Na druhou stranu bychom tady mohli vyjmenovat podobných ulic tucet.

Že parkování jízdních kol potřebuje v Českých Budějovicích vyřešit, se shodli všichni oslovení cyklisté. Mluvili například o zdravotnických zařízeních, ale i nákupních centrech.

Zazněla také myšlenka takzvané cyklověže, o které se diskutovalo i na zmíněné druhé veřejné prezentaci cyklogenerelu. Pokud by si ale měli vybrat, přednost by spíše dali plošné instalaci stojanů, než jedné stavbě, která by stála nemalé peníze. Podobně mluvil i Lukáš Bajt ze sdružení Cyklo Budějovice. Na druhou stranu ale vyzdvihují bezpečnost věže, která je se standardním kolostavem nesrovnatelná.

Tak či tak, vypadá to, že se v Budějcích blýská na lepší časy, na čemž má nemalý podíl i zmíněné sdružení Cyklo Budějovice. „Doufám a pevně věřím, že letos přibude ve městě mnohonásobně víc stojanů než v minulém roce, kdy jich přibylo pouze osm. Mělo by se začít před veřejnými institucemi, jako jsou úřady, zdravotnická zařízení nebo školy,“ uvedl před časem Lukáš Bajt v rozhovoru pro Budějckou Drbnu.

A co vy? Která místa podle vás potřebují stojany? Těšíme se na vaše návrhy.

Štítky cyklista, parkování, Drbna.cz, České Budějovice, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stojanů je ve městě skutečně nedostatek, shodují se cyklisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.