Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Správa a údržba silnic má letos na opravy asi 170 milionů

Do oprav a modernizace silnic na jihu Čech poplynou i v letošním roce desítky milionů korun. Po zimě jsou opět ve špatném technickém stavu.

„Správa a údržba silnic Jihočeského kraje letos vynaloží na opravy silnic ze svého rozpočtu 135 milionů korun. Dalších 35 až 40 milionů půjde do oprav po vyhodnocení finanční náročnosti zimní sezony 2012/2013,“ řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Letošní zima na jihu Čech je podle náměstka SÚS Miloslava Ouředníka bez extrémů, ale s výkyvy počasí. „V listopadu sníh nebyl, v prosinci týden náledí. Teprve v lednu a únoru padal sníh. Díry se ale po oteplení ukázaly dříve než obvykle. Od ledna jsou problémy s výtluky,“ řekl.

Očekává, že na opravy silnic SÚS zbude ze zimní údržby až 40 milionů korun. Do krajských silnic druhé a třetí třídy plynou peníze na opravy a modernizaci z krajského rozpočtu, z Fondu rozvoje investičního majetku SÚS a z regionálního operačního programu Jihozápad.

Z investičního fondu SÚS bude letos opraveno mimo jiné 11 mostů a dva úseky silnic na Strakonicku. „Za více než 14 milionů korun bude třeba rekonstruován most přes Černý potok v Sudoměřicích u Tábora, za 18,5 milionu most v Kuří na Českokrumlovsku, silnice se budou opravovat ve Vodňanech a ve Starém Dražejově,“ uvedla krajská mluvčí.

Další peníze poplynou do oprav a modernizace krajských silnic ze strukturálních fondů. V rozpočtu má kraj na tyto projekty schváleno 200 milionů korun. Koncem ledna schválil výbor ROP Jihozápad seznam příjemců z 21. výzvy. Jihočeský kraj v ní získal 422 milionů korun, bude za ně opraveno 46 vybraných úseků silnic.

Také 25. výzva vyhlášená počátkem února se týká regionální silniční sítě, žádosti o podporu se do ní mohou podávat do konce června. V dubnu a červnu pak ROP vyhlásí 26. a 27. výzvu zaměřené na rozvoj místních komunikací.

Kraj má ještě v rozpočtu přes 202 milionů korun na čtvrtou etapu komunikace za nádražím v Českých Budějovicích a 61 milionů na přeložku silnice II/409 v Plané nad Lužnicí.

Ředitelství silnic a dálnic zatím neví, kolik peněz dostane na údržbu a opravy na jihu Čech. „V letošním roce máme připraveno v zásobníku oprav silnici I/22 v úseku Strakonice - Podsrp s odhadovanými náklady 12,5 milionu korun, silnici I/20 v úseku Sedlice - Obora za asi 15 milionů a silnici I/22 v úseku Cehnice - Drahonice za asi 27 milionů korun,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD.

Z velkých investic se budou zahajovat dva úseky D3: Veselí nad Lužnicí - Bošilec a Borek - Úsilné. Stavební náklady budou zřejmé po dokončení výběrových řízení na zhotovitele stavby. Dále by se měla zahájit rekonstrukce Žďákovského mostu a modernizace rychlostní komunikace R4 v úseku Lety - Čimelice, na kterou ŘSD dostalo 50 milionů korun.

ŘSD vloni na jihu Čech dokončilo stavby za 1,95 miliardy korun. Letos dokončí a zahájí stavby za asi 12 miliard. V roce 2012 šlo do oprav a údržby silnic první třídy, mostů, bezpečnostních prvků a protihlukových opatření asi 466 milionů, rok před tím 370 milionů korun.

Kraj na jihu Čech spravuje 5457 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, ŘSD 750 kilometrů silnic první třídy a úsek dálnice D3.

Zdroj: ČTK

Štítky opravy silnic, Jihočeský kraj, jižní Čechy, Správa a údržba silnic, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, oprava, údržba, Česko, Katharina Cibbini-Koželuch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa a údržba silnic má letos na opravy asi 170 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.