Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prezident Václav Klaus posvětil užívání cyklovozíků

V minulosti hodně diskutované téma na webu Budějcké Drbny opět vyplulo na povrch. Používání cyklovozíků za koly už bude na silnicích legální, prezident Václav Klaus totiž v pátek podepsal zákon, který jejich užívání upravuje. Dosud byl zákonný pouze prodej přívěsných vozíků pro děti, nikoliv jejich používání.

K prezidentovi se zákon dostal ze sněmovny, na stoly se totiž poslancům návrh vrátil ze Senátu. Tam se totiž zástupcům nelíbila část normy, která měla zavést spolupráci státu s nevládními neziskovými organizacemi, a označili ji za přílepek. Sněmovně senátoři doporučili ustanovení ze zákona vypustit, dolní parlamentní komora jejich návrh vyslyšela.

Hlavní část zákona se zabývá legalizací používání cyklovozíků na pozemních komunikacích. V současnosti pro ně totiž neexistuje žádný zákon a jejich používáním se občané dopouštějí přestupků, a to nejen na silnicích, ale i na cyklostezkách.

„Přívěsný vozík za kolo je pro děti bezpečnější než běžné používání cyklosedačky. V přívěsném vozíku je dítě chráněno pevným rámem a bezpečnostními prvky, jako jsou například bezpečnostní pásy, polstrování v oblasti zad nebo ochranná opěrka kolem hlavy,“ argumentovali již dříve předkladatelé, proč je předloha přínosná.

Běžně se cyklovozíky používají v Německu, zemích Beneluxu, Estonsku, Finsku, Švédsku.

Prezident podepsal zákon v pátek spolu s dalšími normami, například spolu se zákonem, který omezuje reklamu podél dálnic.

Napsaly Martina Týblová a Karolina Brožová, Mediafax
Foto: www.alternativni-cyklistika.cz

Štítky Václav Klaus, vozík, Drbna.cz, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Benelux, Mediafax, Finsko, Německo, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Václav Klaus posvětil užívání cyklovozíků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.