Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Povede plánovaná „západní spojka“ přes sídliště Máj?

Další pokus napravit kritickou situaci v dopravě Budějc zveřejnila radnice, konkrétně náměstkyně Ivana Popelová. Plán, zatím v podobě studie, představuje záměr vybudování spojnice mezi Litvínovicemi a sídlištěm Máj. Předpokladem je vypracování projektu v roce 2013 a zahájení stavby o rok později.

Trasa plánované komunikace by měla vést od okruhu na výpadovce na Český Krumlov u Litvínovic přes lokalitu U Švába v západní části Budějc a její napojení by podle Ivany Popelové mělo být v ulici Antonína Barcala na Máji, s předpokladem dalšího vedení dopravy ulicí Milady Horákové k ulicím K. Štěcha a E. Rošického, přes území bývalých čtyřdvorských kasáren dál k sídlišti Vltava a kruhovému objezdu u Globusu, v návaznosti na takzvanou Severní spojku.

Po plánu Jižní spojky a Severní spojky je tato „západní spojka“ dalším záměrem, který město zdůvodňuje nutností odvést tranzitní dopravu ve směru od Plzně nebo Krumlova mimo Budějce, především mimo křižovatku u výstaviště.

Část odborné i laické veřejnosti, především obyvatelé sídliště Máj, ovšem vznáší k plánu kritické výhrady – například k nedostatečné kapacitě a už tak špatné průjezdnosti kruhového objezdu u Litvínovic, nelogické absenci dalších navazujících spojnic a také ke skutečnosti, že dvoupruhová silnice by denně přivedla na sídliště Máj tisíce vozidel a v případě realizace pokračování komunikace ulicí Antonína Barcala nebo Milady Horákové by sídliště rozdělila na dvě části. Navíc panují obavy z průjezdu kamionů obytnými částmi.

Proti podobným plánům na vedení tranzitní komunikace přes sídliště Máj jeho obyvatelé několikrát protestovali v minulých letech, kdy odbor dopravy města připravoval návrhy propojení ulic M. Horákové a Strakonická. V tehdejších peticích vyjádřili lidé z Máje nesouhlas se zvýšením dopravy v městské části s největším počtem obyvatel. K jejich argumentům proti záměru patřil především předpoklad neúměrného zvýšení hluku, prašnosti, emisí a také zvýšení bezpečnostních rizik.

Mnozí řidiči ovšem považují návrh dopravního spojení za dobrý, pro odlehčení dopravní zátěže v kritických místech ve městě přínosný a konstatovali, že pokud by jeli ve směru od Písku do Krumlova, určitě by novou trasu využili.

Štítky sídliště, doprava, České Budějovice, Litvínovice, Milada Horáková, Český Krumlov, Antonín Barcal, Globus, Vltava, Jižní spojka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povede plánovaná „západní spojka“ přes sídliště Máj?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.