Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pokud nepřispěje město, Jihočeskému letišti hrozí úpadek

Jestli uvažujete o tom, že z budějckého letiště v Plané budete brzy odlétat na dovolenou, pak vězte, že si ještě nějaký ten pátek budete muset počkat. Jihočeské letiště České Budějovice bylo ještě před pár dny jen krůček od úpadku.

Českobudějovické zastupitelstvo totiž na svém zasedání v prosinci loňského roku zamítlo šestnáctimilionovou dotaci na rok 2014. Od krachu letišti pomohl Jihočeský kraj tím, že radní schválili 9. ledna společnosti mimořádnou dotaci ve výši 3,9 milionu korun.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola doufá, že město své stanovisko ještě přehodnotí. „Nyní vyčkáváme na vyjádření města. Primátor Thoma spolu se zastupiteli přislíbili, že se 20. února budou znovu zabývat jimi neschválenou smlouvou o poskytnutí příspěvku. Pevně doufám, že město se ke svému závazku přihlásí a dojde k dalšímu rozvoji letiště,“ řekl hejtman po středečním mimořádném zasedání dozorčí rady.

Důvodem, proč město neschválilo příslušnou částku, je podle člena dozorčí rady Viléma Čekajle změna v koncepci budování letiště. Rovněž nebyla schválena ani evropská dotace. „Investiční plán byl třeba přizpůsobit tak, že letiště bude financováno z vlastních zdrojů kraje. Město požádalo letiště, aby předložilo upravenou provozní koncepci o vizi fungování do budoucna, aby bylo jasné, že neprodlužujeme dobu, kdy je letiště potřeba neustále dotovat. Chceme směřovat k tomu, aby letiště bylo soběstačné,“ prohlásil včera Čekajle.

V případě, že město nedostojí svému slovu a smlouva neprojde, hrozí vyvolání konkurzu. „Troufám si tvrdit, že tato situace nenastane, město se ke svému letitému závazku i letos přihlásí a že se bude moci společnost i vlastní letiště nadále rozvíjet,“ věří hejtman Zimola.

Podle primátora Juraje Thomy investovaly České Budějovice do Jihočeského letiště od roku 2006, kdy se kraj a město dohodly na společné podpoře, celkem 96 milionů korun. Zastupitelstvu se pak nelíbí především neustálé odkládání plánovaných investic.

„Nyní čekáme, až pan ředitel Ondřich předloží Radě města odůvodnění, proč se letišti za uplynulé roky nedaří plnit byznys plán. Pokud vím, za investované prostředky došlo pouze k oplocení letiště a nákupu hasičského vozu. To je podle mého názoru za skoro sto milionů z městského rozpočtu málo,“ řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady města budějcký primátor.

Zároveň dodal, že kdyby se na magistrát s podobnými žádostmi o trvalou několikamilionovou podporu obraceli ředitelé například Dopravního podniku města České Budějovice nebo Teplárny, dočkali by se stejné zamítavé odpovědi, jako vedení Jihočeského letiště.

„Jsme rádi, že nám Jihočeský kraj vyšel vstříc. Největší nebezpečí je zažehnáno. Zároveň mám příslib od paní náměstkyně primátora Popelové, že bude příspěvek schválen a že budeme moct pokračovat v provozu bez omezení,“ řekl po středečním jednání dozorčí rady ředitel Jihočeského letiště Ladislav Ondřich.

Kraj v rozpočtu pro rok 2014 počítá s investicemi do radionavigace, vybudování heliportu a miniterminálu. Nyní kraj hledá strategického partnera, který by v těchto věcech pomohl.

Společnost Jihočeské letiště České Budějovice provozuje svou činnost v areálu bývalého vojenského letiště v Plané a rovným dílem ji vlastní Jihočeský kraj a Statutární město České Budějovice. Oba vlastníci mají na její účet každý měsíc posílat dotaci ve výši zhruba 1,3 milionu korun. Vlastní areál letiště je pak majetkem kraje.

Uhrazení 3,9 milionu korun ze strany kraje přitom neznamená, že se jedná o částku zaplacenou za České Budějovice. „Vlastně jsme jen v jednom měsíci poslali tři splátky najednou, takže jsme si jen dopředu náš příspěvek jakoby předplatili,“ uzavřel jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Napsali Šárka Kotzinová a Pavel Kacerovský

Štítky Jihočeské letiště České Budějovice, Planá, Jihočeský kraj, město České Budějovice, dotace, letiště, České Budějovice, Jiří Zimola, Juraj Thoma, dozorčí rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Je hezké že město do "letiště" nasázelo už cca 100 milionů. Ale co má vlastně ta akciovka v plánu dělat (tedy krom oplocení), zajímavé je kouknout do obchodního rejstříku, je tam : silniční motorová doprava - vnitrostátní příležitostná osobní (to s letištěm zdá se moc nesouvisí, respektive k tomu rozhodně letiště nepotřebujete, dělá to kdekdo i bez něj)
výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona (co chtějí vyrábět krom dluhů je dost záhada, možná sádrové trpajzlíky :-) )
neveřejné mezinárodní letiště s vnější hranicí (pokud neveřejné, pak asi z něj odlétat nebudete ani kdyby fungovalo, v podstatě to bude letiště soukromé a pak je otázkou proč ho živit z veřejných peněz)
směnárenská činnost (to snad na letiště i patří)
poskytování služeb při odbavovacím procesu na letišti České Budějovice (i tohle na letiště patří) Takže z 5 činností by snad dvě mohly souviset s letištěm, přičemž ovšem směnárnu může zajistit v podstatě kdokoli s licencí a odbavování pokud vím dělá celní správa a cizinecká policie, takže "letiště" jim akorát pronajme prostor. Nějak mi přijde, že třeba řízení letového provozu, nebo jiné činnosti potřebné pro letištní provoz tam notně chybí. A pokud milí kamarádi co tam šéfují chtějí mít silniční dopravu (asi k té lodní) proč jim to platit z městského rozpočtu? Že jim to Zimola platí z krajského je celkem typické.

Čtvrtek, 16. ledna 2014, 17:07Odpovědět

Pokud nepřispěje město, Jihočeskému letišti hrozí úpadek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.