Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová křižovatka na Dlouhé louce dozná na jaře změny

Hodně diskutovaným tématem je v posledních dnech spuštění nové světelné křižovatky na Dlouhé louce, která podle mnohých opět zpomalila provoz na jedné z hlavních dopravních tepen Budějc. Přestože se tím konečně vyřešilo odbočení od sportovní haly doleva směrem na Český Krumlov nebo Kaplici, mnozí řidiči stále lamentují. Právem.

„I když mají řidiči mířící od Krumlova dát autům jedoucím po hlavní přednost, každý to bere jako přípojný pruh a vjede tam. Když se ale chci z Mánesovky dostat ke sportovní hale, nikdo mě tam nepustí. Když na červené budou stát auta, to je mám přeskočit?“ ptá se náš čtenář Pavel Moc, který tímto místem projíždí velmi často a pravidelně se podle svých slov chytá za hlavu. „Musí se to nějak vyřešit, tohle je udělané špatně!“ běduje.

Budějcká Drbna se vydala za projektantem Františkem Stráským, jehož ateliér měl za úkol dopravní řešení na inkriminované křižovatce a v okolí sportovní haly zpracovat, aby přinesla názor toho nejzainteresovanějšího. „Podle mého názoru tato světelná křižovatka provoz na Dlouhé louce nezdržuje. Projížděl jsem tudy již nesčetněkrát a červená svítí v hlavním směru vždy jen krátce. Až když se od sportovní haly nashromáždí skupina aut, dostanou pokyn k jízdě,“ vysvětlil projektant, který zároveň podotkl, že nové komunikace v těchto místech, a to včetně kruhového objezdu i zrenovovaného parkoviště, financoval investor, který v areálu bývalé sodovkárny postaví nový rezidenční komplex.

František Stráský poté vysvětlil, že čáry před křižovatkou, v současné době znemožňující bezpečné zařazení z Mánesovy ulice do pravého odbočovacího pruhu, byly s ohledem na vyhlášené termíny malovány na poslední chvíli. „Technologicky už nešlo udělat takové lajny, které mají na silnici první třídy správně být. Policie však požaduje, aby se to na jaře náležitě předělalo. Chceme dát podnět, aby se tam prodloužil průplet, tedy přerušovaná čára. Další možnosti teprve budeme řešit,“ zmínil Stráský.

Před osmi lety ale prý vznikaly studie, které v těchto místech navrhovaly okružní křižovatku. „Bylo to velkorysé řešení, které by investora stálo desítky milionů korun. Problémem však nebyly peníze, nýbrž rozhodnutí orgánů státní správy. Jediné průchozí řešení tedy bylo, že na místě uděláme stykovou křižovatku se semafory a na ni navážeme benzínku, sportovní halu i plánovaný parkovací dům o uvažované kapacitě pěti set parkovacích míst,“ vrátil se projektant o několik roků zpátky.

Jedno řešení, jak vyřešit složité odbočování ke sportovní hale a nové bytové zástavbě, napadlo díky podnětu od čtenáře Pavla Moce i Budějckou Drbnu. Ta navrhuje, aby jako vjezd sloužila komunikace, na kterou se dá odbočit z Mánesovy ulice hned za mostem. V minulosti tato cesta sloužila pro účely bývalé sodovkárny.

Co na to říká František Stráský? „To nelze vzhledem k nejrůznějším normám. Vím ale, že je uvažováno tuto cestu využít pouze pro záchranný sbor, kdyby se cokoliv na Dlouhé louce stalo nebo byla zácpa. Veřejnému provozu se všichni zúčastnění brání, protože by tudy řidiči začali ve špičce hlavní tah objíždět,“ řekl Stráský.

Na závěr projektant dodal: „Co se týká současného uspořádání vodorovného značení na hlavní silnici, je zcela v souladu s projektem. Jak z naší strany, tak i ze strany investora a policie je snaha problém tohoto místa nějak doladit finálním lajnováním.“

Otázkou zůstává, zda bude delší úsek k přejíždění do odbočovacího pruhu ke sportovní hale stačit k plynulosti dopravy, když po vybudování bytových prostor, kanceláří, parkovacího domu a případně i druhé menší haly bude směřovat do této lokality mnohem více aut, než tomu bylo doposud.

Budějckou Drbnu zajímá i názor investora nového rezidenčního komplexu, a proto se spojila s jeho zástupcem. Vyjádření další zúčastněné strany vám přineseme v dalších dnech.

Štítky louka, sportovní hala, Český Krumlov, České Budějovice, Kaplice, investor, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Mě se líbí bohužel nezrealizovaná studie v podobě kruháče. Navíc mimoúrovňová.....

Pátek, 20. ledna 2012, 08:51Odpovědět

Nová křižovatka na Dlouhé louce dozná na jaře změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.