Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Někteří řidiči si nový pruh u pošty ještě nezvykli používat

Kvůli lepší průjezdnosti křižovatky na Senovážném náměstí došlo na počátku března v této lokalitě k novému uspořádání dopravy. Odbočovací pruh do Žižkovy ulice ve směru ze Sadů byl zkrácen, a tak auta jedoucí od Metropolu k Lannovce můžou už několik dní rozšířenou komunikaci využívat.

Přidání jízdních pruhů směrem k ulici Na Sadech má za cíl zvýšit kapacitu v tomto směru při zachování preference městské hromadné dopravy. Ne všichni řidiči si ale po relativně krátké době stihli zvyknout na to, že mají k dispozici další pruh. Není tedy výjimkou, že ten levý je poloprázdný.

„Někdy se dokonce stane, že z preferenčního pruhu vyjede autobus do stojící kolony čekající na zelenou u odbočky na Rudolfovskou a křižovatka s Lannovkou je tedy okamžitě zacpaná,“ napsal Budějcké Drbně jeden z jejích čtenářů, který tudy projíždí každý den.

Provedená změna u pošty nemá na způsob používání preferenčního pruhu pro vozidla MHD žádný vliv. Ten je i nadále řízen samostatným návěstidlem, které udílí autobusům i trolejbusům signál ´volno´ ve chvíli, kdy ostatní auta musí stát na semaforu.

Z vyhrazeného jízdního pruhu vyjíždí městská hromadná doprava až na jeho konci na samostatný signál a rozřadí se do jízdních pruhů podle své další trasy. A právě v tu chvíli může nastat zmíněný problém, pokud v tomto místě již stojí další auta.

Tím pádem je odbočení na Rudolfovskou neprůjezdné, protože vozidlo MHD, jedoucí směrem na Mariánské náměstí, nesmí podle pravidel silničního provozu při přejíždění omezit ani ohrozit řidiče v levém jízdním pruhu.

Záleží tedy na každém z čekajících řidičů na zelenou na křižovatce s Rudolfovskou, jestli takto ´vzpříčený´ autobus nebo trolejbus - v rámci urychlení provozu - pustí před sebe...

Štítky nové uspořádání dopravy na Senovážném náměstí, preferenční pruh, přidání jízdních pruhů, městská hromadná doprava, Dům kultury Metropol, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

nalákat opravdu jen trochu!!! tohle město nemá infrastrukturu která by měla kapacitu na několik pruhů vedle sebe, jděte se podívat k poliklinice jih tam před Laprodem je odbočovací pruh od centra do Havlindy a jeho rozměr neodpovídá normám a NIKOHO to nezajímá, a takových míst najdete, kompromis není zrovna na místě

Sobota, 23. března 2013, 13:27Odpovědět

Libor Nekalý

Na druhé straně ale platí ustanovení že auta nesmí vject do křižovatky když nemůžou dál pokračovat v jízdě.Ale na tomto místě to nejde uplatmit jak ze strany řidičů osobních aut tak za strany řidičů MHD.No a pokud někomu vadí praferenční pruhy pro MHD tak ať se trochu porozhlédne po jiných městech.Je to moderní trend,jak urychlit MHD a trochu na ní nalákat cestující.

Pátek, 22. března 2013, 11:06Odpovědět

Zdeněk Solfronk

a samozřejmě autobus a trolejbus nechce nikdo pustit, protože celou dobu směrem od Rožnova je trolejbus předjíždí zprava tak se není ani čemu divit!!!!!! vivat bus pruh!!!! :-)

Čtvrtek, 21. března 2013, 17:51Odpovědět

Někteří řidiči si nový pruh u pošty ještě nezvykli používat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.