Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město řeší krizovou křižovatku na Senovážném náměstí

Po realizaci zastávky MHD před budovou hlavní pošty, a tedy po vytvoření preferenčního pruhu, vznikají na křižovatce na Senovážném náměstí časté problémy s kolabující dopravou. Na řidiče zbyl tak jen jeden jízdní pruh. Jejich výtky město nenechalo bez povšimnutí.

Už koncem listopadu provedl správce světelné signalizace, firma Swarco traffic cz, první úpravy. Ty spočívaly ve zkrácení doby zelené na přechodu, zkrácení doby pro výjezd busů a snížení počtu výjezdů z preferenčního pruhu.

Změna sice přinesla zlepšení propustnosti a zvýšení kapacity křižovatky, bohužel ale pořád zůstal problematický výjezd z ulice Karla IV. od náměstí Přemysla Otakara II. Do přetížené křižovatky totiž najížděla na zelenou shodně auta odbočující z centra vlevo, ale také vozy z protější Žižkovy třídy.

Výsledkem byla často neprůjezdná křižovatka a rozezlení řidiči, neboť někteří z nich blokovali průjezd ostatním šoférům. „Tuhle křižovatku doslova nesnáším. Už několikrát jsem v ní uvízla a je to pak opravdu o nervy,“ svěřila se Budějcké Drbně řidička Michaela.

V polovině prosince proto město nechalo provést další korekci. Ta spočívala v prodloužení délky zelené o sedm vteřin na výjezdu z ulice Karla IV. a posunutí doby volna (zelené) na přechodu pro chodce směrem k Domu služeb. Auta směřující z centra tak dostala náskok před vozy jedoucími z Žižkovy třídy.

„Tato změna se týká pracovních dnů během odpolední dopravní špičky, tedy od 12 do 18 hodin,“ uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Odbor dopravy navíc plánuje před budovou hlavní pošty ještě jednu změnu. Stávající levý odbočovací pruh ve směru Na Sadech - Žižkova ulice bude zkrácen a na jeho úkor přibude ještě jeden přímý pruh pro směr Senovážné náměstí - Na Sadech.

V problematickém úseku bude tento nový pruh vyznačen na úkor vodorovného stínu. Tímto přeznačením dojde k větší průjezdnosti ve směru Senovážné náměstí - Na Sadech přibližně o čtyři vozidla. Pravděpodobně až provedená změna ukáže, zda se tímto krokem křižovatce uleví.

Řazení jízdních pruhů se tak de facto vrátí do původní situace, to znamená do stavu, který byl ještě před vybudováním preferenčního pruhu s tím, že doba zelené pro vozidla na přechodu Lannova je zkrácena o dobu volna na ´čočkách´ pro výjezd busů z preferenčního pruhu.

Tato úprava je ale kvůli vodorovnému dopravnímu značení možná jen za určitých klimatických podmínek. „Jakmile tyto příznivé podmínky nastanou, bude opatření realizováno, což může být i ve všední den za plného provozu. V tom případě prosíme řidiče o shovívavost,“ sdělila mluvčí města.

„Jestliže chceme, aby bylo město průjezdnější, musí být naší prioritou městská hromadná doprava,“ uzavřel vedoucí českobudějovického odboru dopravy Jaroslav Mráz.

Štítky křižovatka, Senovážné náměstí, reorganizace dopravy, problémy, doprava, semafory, chodci, Karel IV. Lucemburský, Přemysl Otakar II., Jaroslav Mráz, Na Sadech, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

jestliže chceme, aby naše město bylo průjezdnější, tak se musí vyčlenit tranzitní doprava mimo město o čem lokální politici TLACHAJÍ 10 let ale skutek utek!!! usurpovat místní obyvatele tím že jim radnice fakticky znemožní používat osobní automobily na území města, protože si NĚKDO představuje že veškerá přeprava občanů bude hromadnou dopravou je ÚŽASNÉ!!!! TROCHU POSTRÁDÁM DLOUHODOBOU KONCEPCI!!!! jestli město chce lidi dostat do MHD tak spíše cenou za 100 kč měsíčně by jezdil každý ale na to nebudou zřejmě v nabytém rozpočtu peníze, je jistě lepší řešit dopravu systémem pokus omyl ne!!! to jistě nic nestojí :-)

Neděle, 13. ledna 2013, 16:01Odpovědět

Město řeší krizovou křižovatku na Senovážném náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.