Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město chystá nový systém parkování, přibude placených zón

Budějcká radnice se začala intenzivně zabývat rozšířením zón placeného stání a vybudováním záchytných parkovišť systému Park & Ride a Park & Go. Tento záměr považuje těsná většina radních za pozitivní krok, který ocení zejména občané města marně hledající místo k parkování.

Rada města minulý týden po dlouhé diskuzi schválila s odřenými ušima (pro bylo šest radních z jedenácti) rozšíření zóny placeného stání. „Tato změna zasáhne velké množství lidí, podle nás ale přinese spíš pozitiva,“ zmínil primátor města Juraj Thoma.

Parkovacími automaty by mělo být v budoucnu osazeno celé Pražské předměstí až k ulici U Trojice, směrem na jih se změny dotknou Krumlovského předměstí po železniční vlečku protínající Rožnov. „Tím se zjednoduší parkování pro rezidenty a abonenty. Pokud dojde k zjednosměrnění některých ulic, mohlo by v rámci celé zóny přibýt až tisíc parkovacích míst,“ zdůraznil Thoma.

Podle radní a předsedkyně budějckých územních komisí Evy Hajerové po změně volají sami obyvatelé. „Lidé ze zmíněných lokalit jsou zatíženi těmi, kteří do Českých Budějovic dojíždí a odstavují svá auta jinde než na placených parkovištích nebo odstavných plochách. Zóny ale chtějí i ostatní části města. Snažíme se tak zvýhodnit naše občany,“ konstatovala Hajerová.

Novinkou by mělo být také zřízení záchytných parkovišť v systému Park & Ride (P+R) a Park & Go (P+G). Jedná se o plochy, kam přijedete autem, zaparkujete, sednete na autobus a dojedete, nebo dojdete pěšky, kam potřebujete. „Takovýchto lokalit máme vytipovaných osm,“ potvrdil primátor.

Jak doplnil radní Tomáš Bouzek, tato parkoviště by měla fungovat obdobně jako to u Sportovní haly - tedy že přijedete po čtyřproudové komunikaci do města, zaparkujete a půjdete do centra pěšky. „Je důležité, aby lidé byli dobře informováni, kde ta parkoviště jsou a mohli tak svá auta nechat na krajích parkovacích zón,“ řekl ještě Bouzek.

K těmto změnách však nedojde během několika následujících týdnů. V současné době jsou zpracovány pouze studie, na základě kterých musí projektanti připravit změnu organizace dopravy, vypracovat projekt na vodorovné a svislé dopravní značení, rozšíření parkovacích automatů či zavedení tarifů pro abonenty.

Magistrát bude o chystaných novinkách informovat občany prostřednictvím médií, které svolá na mimořádnou tiskovou konferenci v závěru tohoto nebo na začátku příštího roku.

Zlepší tyto změny, podle vašeho názoru, možnost parkování v Českých Budějovicích?

Celkem hlasovalo244 čtenářů

Štítky parkování, placené zóny, P+R, P+G, České Budějovice, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek, Rožnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Havel

Jinak, tohle má význam leda tak v okolí centra, ale určitě ne U Trojice, to už je trošku daleko...

Čtvrtek, 12. prosince 2013, 09:03Odpovědět

Jirka Havel

To jsou fakt pitomci... Za chvíli dají automaty i na Pražské sídliště a kde pak budou lidé parkovat, včetně mě? To rovnou můžou udělat to, že ten, kdo má auto, musí platit za to, že může někde ve městě zaparkovat. Fakt demence...

Čtvrtek, 12. prosince 2013, 08:36Odpovědět

Hawky

Už aby byly volby.....

Středa, 11. prosince 2013, 13:29Odpovědět

Město chystá nový systém parkování, přibude placených zón  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.