Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kudy ano a kudy už ne? To je nový Koridor MHD!

Mezi Budějčáky poměrně vzbudila rozruch novinka radnice a Dopravního podniku na vybudování koridoru pro vozidla městské hromadné dopravy (MHD). Preferenční pruhy a semafory, které přednostně pustí na zelenou právě autobusy a trolejbusy, povedou z nádraží až na konečnou na sídlišti Máj.

Přednostně bude koridor, který vyjde město na více než 28 milionů korun, využívat pro svou rychlejší jízdu linka číslo 3, ale výhody využijí všechny linky, které po trase pojedou. Pojďme se tedy podrobněji podívat, o co půjde.

1. Sídliště Máj

Na konečné MHD u lesíka se nic měnit nebude. První novinkou tak bude nová zastávka Multikino, a to přímo před vchodem do obchodního centra Čtyři Dvory. Ostatní vybrané zastávky (konkrétně Máj – A. Barcala, J. Bendy a Šumava) dostanou nový povrch či nové přístřešky.

2. Křižovatky v ulici J. Opletala

Hned na dvou místech v Opletalově ulici budou nové světelné křižovatky. Na křižovatce s Branišovskou a na druhém konci, na křížení s ulicí O. Nedbala. Důvod je jednoduchý, snadnější vyjíždění vozů MHD na hlavní tahy. Takže semafory pomocí digitálních vysílačů, které budou i v každém voze, zjistí, že se blíží trolejbus a přednostně ho pustí dál. Auta budou muset počkat. A když žádné vozidlo MHD nepojede, budou mít zelenou převážně řidiči na hlavních silnicích.

3. Výstaviště

Další důležité místo pro hromadnou dopravu. A v neposlední řadě i pro chodce. Těm totiž přímo mezi zastávkami Výstaviště vyroste na Husově třídě nový přechod se středovým ostrůvkem a semafory. Od zastávky Výstaviště až k velké křižovatce s Dlouhou loukou přibude preferenční BUS pruh, kde budou smět jezdit jen vozy MHD. Změní se zde i řazení ostatních jízdních pruhů. Namísto dvou pruhů bude jen jeden ze směru od Dlouhého mostu směrem k výstavišti.

4. Mariánské náměstí

Tady se chystají zásadní změny jak pro MHD, tak i pro řidiče automobilů. Největší kritiku sklidí zřejmě zákaz levého odbočení ve směru z ulice Na Sadech do Husovky, a to vždy ve všední den od 6 do 18 hodin. O víkendu bude směr normálně průjezdný. Autům tak zde bude pořád svítit červená, ale až se bude blížit vozidlo MHD, semafor ho pozná a přepne na zelenou. Tím se výrazně zkrátí kolony na Husově třídě vedoucí až k Dlouhému mostu.

Zkrátit další kolony, které dnes mnohdy dosahují až Poliklinice Sever, má za úkol takzvaný by-pass. O co jde? Auta jedoucí ze Sadů směrem na Pražskou už vlastně nebudou projíždět křižovatkou, ale samostatným pruhem bez semaforu. Podobné systémy fungují například na větších kruhových objezdech.

Svůj preferenční BUS pruh dostane městská i zde. A bude dlouhý. Od zastávky U Zelené ratolesti až po zastávku Poliklinika Sever. Chodci zase dostanou lepší přechody právě u Zelené ratolesti.

5. Křižovatka Na Sadech – Rudolfovská

I tady bude zakázáno v době od 6 do 18 hodin odbočení pro automobily. Půjde také o levé zatočení ze Sadů na Rudolfovskou. Odlehčí se tím trase od výstaviště k viaduktu na Rudolfovské a především přetížené ulici Na Sadech. Jak na Mariánském, tak i na Sadech se tato opatření řidičů dotknou v roce 2013.

6. Senovážné náměstí

Přímo naproti dnešní zastávce u hlavní pošty vyroste i druhá zastávka MHD, která bude blíž k Lannově třídě a Kanovnické ulici vedoucí do centra města. A to už letos! Trochu se bude muset poupravit ostrůvek Lannovy třídy, aby autobusy a trolejbusy mohly plynule zastávku opustit. Další změny se týkají preferenčního BUS pruhu, ten povede právě od nové zastávky směrem k bývalému domku koněspřežky. Začínat bude v místech, kde se dnes parkuje. Stání pro auta tak zmizí.

7. Žižkova

Ta se i bez koridoru tak jako tak bude letos v létě kompletně opravovat. Nové budou chodníky, zmizí současná zastávka před školou VŠERS, vzniknou nová parkovací místa a také zcela dvě nové zastávky. A to přímo na náměstíčku před parčíkem u Žižkových kasáren. V obou směrech. Cestující se tak snáze dostanou například na Lannovu třídu, do budovy magistrátu města anebo do centrály zdravotní pojišťovny.

8. Nádraží

Tady se dají čekat také velké a dost razantní změny. V projektu Koridor MHD je navrženo i přiblížení zastávek více k sobě. Nezanikne tedy zastávka před drážní poliklinikou, ale přesune se jen o pár metrů dál, přímo před budovu hlavního nádraží. Odtud zmizí i parkovací místa, která se naopak přesunou na místo dnešní zastávky MHD.

Na Nádražní ulici tak vznikne další světelná křižovatka hned se dvěma přechody, jeden přímo na Nádražní a druhý pak v Žižkovce – tedy v místech, kde dnes a denně chodci riskují při přecházení frekventovaných ulic.

Nový preferenční BUS pruh povede Žižkovou od kasáren až k zastávkám u Mercury centra. Naopak pro řidiče se úsek Žižkovy ulice od Nádražní po Dvořákovou uzavře úplně! Tudy už bude smět projet už jen MHD. Dokonce zde vznikne i stromořadí. Naopak pro řidiče se otevře dnešní uzavřená část Průmyslové. Tudy už MHD jezdit k Nádraží nebude.

Štítky městská hromadná doprava, kongresové centrum, Dlouhý most, Zelená ratolest a.s., Na Sadech, Čtyři Dvory, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Dobrej guláš!!!! Ale co, my si zvykneme. Jediná šance je, že se neseženou peníze dřív, než zmizí z radnice moudrý hlavy co tohle vymyslely.

Čtvrtek, 31. května 2012, 10:13Odpovědět

Kudy ano a kudy už ne? To je nový Koridor MHD!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.