Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Když se jihočeská silnice stane závodní dráhou...

Přestože na území Jihočeského kraje je pouze několik málo kilometrů dálnice, můžeme i tady potkat piráty silnic. Dva řidiče, kteří překročili rychlost 200 kilometrů za hodinu, se podařilo minulý týden dopadnout policistům z oddělení silničního dohledu. Oba se se svými vozidly pohybovali v táborském regionu. A jeden z nich byl dokonce z Budějcka.

Minulé pondělí odpoledne nejprve sledovali policisté řidiče vozidla Škoda Octavia. „Na dálnici D3 v úseku mezi Meznem a Táborem mu naměřili rychlost 205 kilometrů za hodinu, ačkoliv nejvyšší povolená rychlost v tomto úseku je sto třicet. Následně automobil zastavili. Za volantem seděl třiatřicetiletý muž z Táborska,“ popsala jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Hned druhý den se vydali policisté na stejné místo. „V úseku silnice první třídy mezi Chotovinami a Táborem si povšimli rychle jedoucího vozidla značky Audi A6. Při jeho sledování naměřili rychlost 224 kilometrů za hodinu, a to v úseku, kde byla povolena jen devadesátka. Toto vozidlo řídil šestadvacetiletý muž z Českobudějovicka,“ doplnila Štěpánka Uhlířová.

Podle mluvčí oba řidiči svým jednáním porušili ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a dopustili se tak přestupku, který policisté oznámí příslušnému správnímu orgánu.

„Nepřiměřená rychlost bývá častým viníkem dopravních nehod. A to by si měl každý řidič uvědomit dříve, než sešlápne plyn. Jen za loňský rok došlo k 774 dopravním nehodám v důsledku nepřiměřené rychlosti. Podle statistik za rok 2011 tak přibližně ke každé čtvrté nehodě dojde proto, že jel řidič příliš rychle,“ upozornila Uhlířová.

Alarmující jsou také následky takovýchto nehod. V loňském roce zemřelo na jihočeských silnicích celkem 67 osob, přičemž šestadvacet z nich zahynulo při nehodách, kdy viníkem byla právě nepřiměřená rychlost.

„Přizpůsobujte proto vždy vaši jízdu aktuální situaci na silnici a svým schopnostem. Nikdy nejezděte příliš rychle. Vždy je lepší dorazit do cíle o pět minut později, nežli vůbec,“ vzkazuje na závěr mluvčí Policie ČR Štěpánka Uhlířová.

Štítky silnice, Jihočeský kraj, havárie, Škoda Octavia, Mezno, okres Tábor, Policie České republiky, Tábor, Chotoviny, Audi A6

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se jihočeská silnice stane závodní dráhou...  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.