Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dopravní kolaps by měla zmírnit dvě provizorní řešení

Přímo v epicentru kolapsu budějcké dopravy, tedy u hřbitova v Mladém, poblíž kterého se sbíhají dvě uzavřené silnice ze Suchého Vrbného a Srubce, se dnes odpoledne sešli zástupci magistrátu, krajského úřadu a stavitelské firmy, aby našli řešení, které aspoň částečně zmírní zácpy v ulicích města.

„Je jasné, že budování zanádražní komunikace, které uzavírky vyvolalo, je prioritní a z hlediska dlouhodobého horizontu přinese výrazné zlepšení situace v dopravě ve městě. Musíme ale myslet také na lidi, kteří právě touto cestou denně dojíždějí do zaměstnání, škol a podobně. S tím je třeba něco udělat,“ apeloval ještě před středečním jednáním náměstek primátora Miroslav Joch.

Radnice podle něj od začátku týdne dostává desítky stížností občanů na neutěšenou dopravní situaci. Nabízí se tak otázka, zda je nějakým způsobem možné zachovat alespoň částečný průjezd stavbami v ulicích Jana Masaryka a V Hluboké cestě.

Tuto variantu ale Miloslav Jindra ze společnosti Swietelsky stavební nepovažuje za reálnou. „Přímo prostředkem komunikace v ulici V Hluboké cestě bude od začátku příštího týdne vedena kanalizace, silnice je navíc už v současné době přetnutá stavbou v polovině a nikam dál nepokračuje. Tudy opravdu auta jezdit nemůžou,“ řekl rozhodně stavbyvedoucí.

Jednání nakonec konkrétní výsledek přineslo. Nejspíš již od čtvrtečního rána až do jara bude mít veškerá doprava kromě MHD ve směru od Rudolfova zakázaný průjezd rovně pod viadukt. „Abychom odlehčili viaduktu na Rudolfovské a křižovatce s Dobrovodskou, vozidla budou odkláněna doleva a především doprava zanádražní komunikací k viaduktu na Pekárenské,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Krizovou situaci by mohla alespoň částečně vyřešit také jednosměrná provizorní komunikace pouze pro osobní automobily ze Suchého Vrbného do Mladého. „Souběžně s kolejemi vede nezpevněná cesta, na kterou budou položeny betonové panely, a na okraji zástavby v Suchém Vrbném se bypassem napojí přes pole dalšími panely na stávající komunikaci,“ vysvětlila Popelová.

Tento úsek, kam je jinak vjezd zakázán, by měl být v provozu po vyřízení všech administrativních záležitostí maximálně do dvou týdnů.

U hřbitova v Mladém se již začalo pracovat na velké kruhové křižovatce s dvěma mosty - jeden pro struskovod teplárny, další povede přes cyklostezku. Druhý kruhový objezd bude o kus dál u Složiště. „Když odečteme zimní období, kdy nejspíš nebude možné ve stavebních pracích pokračovat, tak nám zbývá ke kompletnímu zprůjezdnění tohoto úseku osm měsíců,“ vypočítal stavbyvedoucí Miloslav Jindra.

Do května každopádně musí být kvůli uzavírce Dobrovodské ulice hotovy alespoň tyto zmíněné křižovatky, kvůli kterým jsou nyní uzavřeny silnice ze Suchého Vrbného a na Starou Pohůrku. V opačném případě by doprava v Budějcích definitivně zkolabovala.

Štítky doprava, Suché Vrbné, Mladé, zanádražní komunikace, silnice, Srubec, Miroslav Joch, Jan Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Neměla být náhodou provizorní řešení dopr. situace hotova před zahájením výstavby? Opět totální nekoncepčnost radnice. Jeden z případů - lávka u zimáku je po živostnosti, tak jí zbouráme a lidi vy se klidně broďte v bahně ve tmě na druhém břehu vedle stavby. Místo toho, aby se tam dalo provizorní osvětlení a zpevnil povrch. To sakra muselo být všem jasný, že vznikne dopravní kolaps, když zavřou obě propojky z Mladýho. Jezdím pro syna ne Složiště a čekám na něj ve tmě u hřbitova v Mladém. Kluci tudy chodí hlavně na autobus a ve tmě si přisvicují mobilama, aby nespadli do výkopů. No a teď, kdybych měl pro syna dojet za strany od Vrbného, abych dojel přímo na Složiště, zpátky se díky nemožnosti použít viadukt na Rudolfovské budu vrace přes Pekárenskou....a to bydlím u nemocnice. Bravo radniční paka....

Čtvrtek, 7. listopadu 2013, 09:00Odpovědět

Dopravní kolaps by měla zmírnit dvě provizorní řešení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.