Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Díky žlutým křížům by měla být křižovatka průjezdná

Možná si někteří řidiči již všimli, že se na Senovážném náměstí, uprostřed křižovatky Lidické třídy se Žižkovou ulicí, objevily na komunikaci žluté kříže. Ty vyznačují plochu, na kterou řidič nesmí vjet, a to v případě, kdy by byla na silnici taková situace, že by musel na takzvaných žlutých křížích zastavit.

Otázkou je, z jakého důvodu bylo značení umístěno zrovna sem. „Respektování tohoto značení umožní, aby řidiči v příčném směru Žižkova – Karla IV. měli ponechán volný prostor a bylo umožněno odbočení vlevo. U zastávky MHD umožní vyjetí vozidel MHD od zastávky do levého odbočení směrem do Žižkovy ulice,“ vysvětlil náměstek primátora Kamil Calta. Zmínil také, že toto opatření bylo připraveno už delší dobu, ovšem z technologických důvodů bylo nutno počkat na vyšší teploty a suchý a očištěný povrch vozovky.

Náměstkyně primátora Ivana Popelová zdůrazňuje nutnost respektování pravidla nezůstávat stát s vozidlem v prostoru žlutých křížů. „Často se opakující problémy s neprůjezdnou křižovatkou na Senovážném náměstí nejsou způsobeny světelnou signalizací v této křižovatce, ale vzdutím kolony vozidel od ulice Na Sadech,“ řekla Ivana Popelová.

Štítky Senovážné náměstí, Karel IV. Lucemburský, Žižkov, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Díky za doplnění a poučení.

Neděle, 4. května 2014, 23:29Odpovědět

Lojza Chytrak

"Žluté zkřížené čáry" (č. V 12b), které vyznačují plochu, na kterou řidič nesmí vjet, pokud je za touto plochou taková dopravní situace, že by byl nucen zastavit vozidlo na vyznačené ploše; značka přerušuje platnost svislých dopravních značek č. B 28, č. B 29, značek č. IP 11a až č. IP 11c, č. IP 11f až č. IP 12, č. IP 13b, č. IP 13c a značky č. IP 25a se symboly těchto značek,

Neděle, 4. května 2014, 22:54Odpovědět

Lojza Chytrak

Tak si hledal spatne, je to v provadeci vyhlasce c. 30/2001 Sb. §22 odst. 2 pism. b).

Neděle, 4. května 2014, 22:53Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Zákon o provozu na pozemních komunikacích = § 22 odstavec 3 - Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5. hovoří jasně. Naopak žluté vodorovné značení v prostoru křižovatky na Senovážném nám. jsem nikde v tomto zákoně nenašel. Možná jsem jen špatně hledal. Každé město, jiné dopravní značení? Stejný problém byl, nevím jak v současné době, na křižovatce Rudolfovská a Dobrovodská ulice. Nevěřím tomu, že to vodorovné značení situaci nějak podstatně změní. Vše je v lidech, v tomto případě řidičích a jejich ochotě vůbec něco respektovat.

Pátek, 2. května 2014, 10:55Odpovědět

Lojza Chytrak

Kdo ma ridicak, mel by vedet, ze pokud mu situace v krizovatce nedovoluje pokracovat v jizde, nemel by do ni vubec najizdet, kdo tohle nevi, pochybuji, ze vi, jaky vyznam ma ono "zlute srafovani". Ja myslim, ze je to krapet o ohledupnosti, ktere se zdejsim ridicum nedostava, "hlavne, ze jedu ja" a ve finale stoji vsichni. Jetli tohle dopravni znaceni pomuze, jedine dobre, ale uprimne tomu moc neverim..

Pátek, 2. května 2014, 00:37Odpovědět

Díky žlutým křížům by měla být křižovatka průjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.