Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Definitivně potvrzeno: Jižní spojka nebude!

Jižní spojka se opět objevila na programu dnešního jednání budějckého zastupitelstva. V rámci projednávání návrhu změn územního plánu města se k Jižní spojce opět vyjádřili jak zastupitelé, tak i veřejnost.

Jednání se zúčastnili zástupci občanské iniciativy Zachraňme Malák, kteří opět uvedli námitky a důvody nesouhlasu s projektem. Předali také petici, ve které svůj nesouhlas s projektem Jižní spojky vyjádřilo čtyři a půl tisíce občanů města.

Zástupkyně iniciativy Jana Koubová mimo jiné v apelaci k zastupitelům uvedla: „Vážené dámy a pánové, zřejmě si mnozí z vás myslíte, že je veřejnost neznalá věci, nemůže jí rozumět a do všeho mluví. Uvědomte si však, že ona veřejnost jsou vaši spoluobčané z řad, ze kterých jste se vydali na politickou dráhu. Ne všichni mohou dělat politiku, leč všichni bychom se minimálně měli starat o své bezprostřední okolí. Centrální řízení a řízení shora všechny problémy nikdy nevyřešilo a nevyřeší. Jen ve spolupráci s aktivní veřejností lze dosáhnout potřebné prosperity.

Jako veřejnost jsme se ohradili proti projektu takzvané Jižní spojky. Jsme přesvědčeni, že i většina z vás si je vědoma dopadů navrhovaného řešení. Dopravním řešením ve městě v současné době skutečně nemohou být tranzitní průtahy a těžká nákladní doprava kteroukoliv částí města, natož pak městskými částmi, které jsou dlouhodobě budované a obyvateli ctěné a využívané jako obytné, klidové a rekreační.

Zpracovatel studie matematického dopravního modelu Jižní spojky, která nepotvrdila přínos ke zlepšení dopravní situace, ve svém závěrečném shrnutí uvádí, že studie hodnotila jen nejkratší dopravní vzdálenost, nikoliv dopady na životní prostředí, obyvatele a další aspekty, které by měly být předmětem dalších analýz.

Aniž bychom my, občané, výsledek studie dopředu mohli znát, věděli jsme, prostým zvážením negativních dopadů na prostředí, ve kterém žijeme, že se jedná o řešení špatné a záměr magistrátu nás přirozeně aktivizoval k protestu.

Veřejnosti bylo vytknuto, že s námitkami přichází pozdě, že zaspala. Nebylo tomu tak. Veřejnost svůj protest proti návrhu územního plánu před jeho schválením v roce 2000 v té době hlasitě projevila. Tehdejší radní a zastupitelé hlas veřejnosti nevyslyšeli.“

Jana Koubová také uvedla, že iniciativa Zachraňme Malák bude pokračovat v přímé návaznosti další iniciativou Za živé město, jejímž cílem je rozvíjení veřejné diskuse k rozvoji města a konstruktivní dialog a spolupráce s vedením města. Mottem nové iniciativy je: „My utváříme města a ona utvářejí nás“.

V hlasování k návrhu změny se zastupitelé Budějc jednoznačně vyslovili pro ukončení realizace změny územního plánu, týkající se projektu Jižní spojky.

Štítky Jižní spojka, územní plán, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Definitivně potvrzeno: Jižní spojka nebude!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.