Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cyklojízda: Polovina silnic cyklistům, polovina motoristům

Jarní slunečné počasí, přes tři stovky cyklistů na nejrůznějších kolech. Některá byla opravdu bizarní a originální. Dvojice mužů na vysokých historických kolech, vozič sudu piva, slečna s cargo kolem plným koláčků. To nejhlavnější ale bylo, že město uvolnilo své nejfrekventovanější ulice pro cyklisty.

Před úterní pátou hodinou odpolední se na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích začali sjíždět cyklisté ze všech koutů města. Na zahájení Velké jarní cyklojízdy dorazila i dánská velvyslankyně Lise Schouboe, která s pořadateli z občanského sdružení CykloBudějovice otevřela výstavu s tématem Cyklistika v Kodani.

V půl šesté potom vyjel peloton z hlavního budějckého náměstí a zamířil k Mariánskému náměstí, dále kolem IGY Centra, přes Pekárenskou, kolem nádraží, Mercury centra, zpět na Senovážné náměstí a kolem slepého ramena k náplavce.

Celou cestu měli cyklisté vyhrazený jeden jízdní pruh. Řidiči motorových vozidel se občas tvářili nevrle, občas peloton narazil na protivného chodce či chodkyni. Sami cyklisté si jízdu ale náramně užívali. „Je super jet takhle volně po ulicích, kde běžně jezdí auta,“ pochvalovala si příležitostná cyklistka Magdaléna Smrčková.

Cílem akce ale zdaleka nebylo znepříjemnit motoristům pohyb po městě. Smyslem bylo ukázat, jak se dá jednoduše, rychle, bezpečně a s ohledem na zdraví pohybovat se po městě a jeho okolí. „Je dobré si uvědomit, že jízdou na kole nepomáháme zlepšit zdraví jen sobě, ale i motoristům,“ usmíval se koordinátor kampaně Do práce na kole Lukáš Eršil.

Podle dánské velvyslankyně Lise Schouboe je prvním krokem ke zlepšení cyklistické infrastruktury změna způsobu myšlení. Uvědomit si, že jízda na kole není jen koníček, je to adekvátní způsob přepravy. „Samozřejmě jsem taky jen člověk, a když je ošklivé počasí, dojedu autem, kam potřebuji. Častěji ale volím kolo, do práce, za zábavou, za přáteli,“ řekla velvyslankyně.

Za město se na svou první cyklojízdu vydala i náměstkyně primátora Ivana Popelová. „Musím moc pochválit organizátory. Je důležité podporovat všechny druhy dopravy, které uvolní veřejný prostor,“ zdůraznila Popelová na tiskové konferenci po skončení cyklojízdy. Primátor města Juraj Thoma svou slíbenou účast odřekl. Raději šel na volejbal a potom zahájit Light show u vysokoškolských kolejí.

Po zhruba 45 minutách jízdy se sešli všichni účastníci na náplavce u Vltavy a vychutnávali si nealkoholické pivo, které bylo připravené zdarma. Po cestě nenastal žádný problém, žádné zlomyslně nastražené napínáčky, jako minule, jen rikša píchla.

„Moc se to povedlo. Celá cyklojízda proběhla bez potíží i paní konzulka byla nadšená,“ zhodnotil akci jeden z hlavních organizátorů Petr Klika. „Nejdůležitější je tolerance mezi motoristy a cyklisty,“ uzavřel poslanec a pedagog František Vácha, který na cyklojízdu přijel na kole, jež dostal ke svým desátým narozeninám.

Velká jarní cyklojízda 2014

Středa, 23. dubna 2014, 11:50

Třetí českobudějovická cyklojízda
Velká jarní cyklojízda 2014

Štítky Velká jarní cyklojízda, České Budějovice, CykloBudějovice, cyklista, cyklojízda, cyklistika, Kodaň, Náměstí Přemysla Otakara II., Juraj Thoma, František Vácha, Mariánské náměstí (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklojízda: Polovina silnic cyklistům, polovina motoristům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.