Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějcký trolejbus se vrátil do roku 1991

Už jste také zažili ten pocit, když jdete po ulici a projede okolo vás béžový trolejbus s tmavočervenými pruhy, že tady něco nehraje, kde je reklama? Anebo ten pocit, při kterém si říkáte, kde já už tohle jen viděla?

Přesně to mne nedávno zarazilo, když jsem sháněla další informace pro vás – čtenáře. Míjel mne trolejbus s funglově novým nátěrem, ale takovým nátěrem, se kterým jezdily trolejbusy po Budějcích ze začátku devadesátých let.

A jako správná Drbna jsem se začala pídit, proč po Budějcích jezdí tento vůz v pěkném retro nátěru. Tady je odpověď.

„Retro nátěr byl proveden u trolejbusu evidenčního čísla 02 při jeho modernizaci. Důvodem bylo zachování nostalgické vzpomínky na dobu jeho provozu v době dodání. Jako bonus posílám čtenářům fotografii,“ říká k budějcké zajímavosti z oblasti městské hromadné dopravy Radek Filip, vedoucí oddělení strategie a řízení dopravy v dopravním podniku.

Málokdo z Budějčáků ví, že současné trolejbusy jsou už třetí generací, která jezdí po městě. Úplně první vůz poháněný elektřinou se pod Černou věží objevil už v roce 1909. Tedy v roce, kdy v Budějcích začaly jezdit i tramvaje. První trolejbus však vozil cestující jen od hřbitova sv. Otýlie do prostoru dnešní křižovatky Strakonické a Pražské ulice.

Podruhé se trolejbusy vrátily do Budějc v roce 1948. To pro změnu nahradily končící tramvaje. „Trolejbusová doprava byla v následujících dvaceti letech páteří budějovické městské hromadné dopravy. Na sklonku šedesátých let se však neuváženě přikročilo k postupné likvidaci sítě a 24. září 1971 projely trolejbusy městem naposledy a jejich úkoly převzaly jen autobusy,“ píše se na webových stránkách dopravního podniku v sekci historie.

Do třetice všechno nejlepší. Druhého května v roce 1991 nasedli Budějčáci do trolejbusů s pořadovým číslem tři. Od tohoto dne už jezdí na soutoku Malše a Vltavy vozy na elektřinu až do současnosti. A právě jako v roce 1991 se dnes prohání ulicemi města stejně nalakovaný jeden kousek.

Foto: Dopravní podnik města České Budějovice

Štítky České Budějovice, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký trolejbus se vrátil do roku 1991  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.