Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Padla zelená a nový úsek zanádražní komunikace se stal průjezdným

Červená, oranžová a konečně zelená. K tomuto účelu speciálně připravený semafor spustil v pátek 11. září do zkušebního provozu část zanádražní komunikace mezi ulicemi Generála Píky a Pekárenskou v Českých Budějovicích.

Jihočeský kraj tím zkompletoval zanádražní komunikaci od uvedené ulice Generála Píky až po kruhový objezd v Nových Hodějovicích. „Řidiči jedoucí od Lišova směrem na Trhové Sviny a opačně díky tomu už nebudou muset zajíždět do centra Budějovic, čímž se odlehčí dopravní situace zejména v Nádražní ulici, kde se dosud museli krokem posouvat v téměř neustálých kolonách,“ vyzdvihl význam této komunikace hejtman Jiří Zimola.

Kraj s pomocí fondů EU investoval do stavby více než 700 milionů

Vybudování tohoto 0,8 kilometru dlouhého úseku zanádražní komunikace trvalo rok a tři měsíce a kraj do něj s výrazným přispěním evropských fondů investoval 141 milionů korun. Celá, zatím dokončená část zanádražky, kterou mají řidiči nyní k dispozici, pak měří 4,4 kilometru. „Celkem jsme s pomocí evropských peněz do její výstavby investovali více než 700 milionů,“ dodal Zimola.

Druhým investorem zanádražní komunikace jsou Budějovice. „Významně nám pomohly zejména při výkupech pozemků, což nám hodně zjednodušilo situaci. Jedná se o příklad dobré praxe, kdy kraj a město společně dotáhly tuto významnou akci do úspěšného konce,“ sdělil hejtman.

Další část zanádražky povede k dálničnímu obchvatu a Srubci

Kraj má dále v plánu vybudovat ještě další tři úseky zanádražní komunikace. V současné době u nich ale nejsou známy náklady na jejich realizaci ani termín zahájení. „Jejich příprava je totiž zatím v takové fázi, ve které to nelze specifikovat,“ upřesnil Zimola.

Konkrétně se jedná o dva úseky vedoucí z okružní křižovatky v Nových Hodějovicích směrem k budoucímu dálničnímu obchvatu Českých Budějovic a dále pak jeden úsek od dálničního obchvatu k plánovanému obchvatu Srubce.

Léta se v této souvislosti rovněž diskutuje o podjezdu českobudějovického nádraží, který je však v gesci města. Případnou stavbu navíc komplikuje odpor některých obyvatel, kteří tam bydlí.

Napsal Radek Šíma

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Evropská unie, Trhové Sviny, Lišov, Srubec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Každé ulehčení dopravy ve městě vítám. Jen je škoda, že tato komunikace je (v určité části) pouze o dvou jízdních pruzích (pro každý směr pouze jeden stejně jako v úseku mezi Pekárenskou a Rudolfovskou popř. až Dobrovodskou), což není na uveřejněních fotografiích úplně patrné. Jakmile tam dojde k nějakému ťukanci, což je v Budějcích velice častý jev, tak na takto úzké silnici doprava úplně zastaví. Nevím, jaké byly možnosti, ale pokud se buduje zcela nová komunikace a je-li to možné, chtělo by to celkem alespoň 3 případně 4 pruhy. Podívejme se, jak je široká „stará“ Nádražní (od Pražské k Rudolfovské popř. k Novohradské).

Sobota, 12. září 2015, 08:50Odpovědět

Padla zelená a nový úsek zanádražní komunikace se stal průjezdným  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.