Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech je nejvíce cyklotras, letos přibudou nové úseky

Jihočeský kraj nabízí nejrozsáhlejší síť upravených a značených cyklotras a cyklostezek v Česku, i letos k nim přibudou další nové úseky. Vylepšení se dočkají na oblíbeném Třeboňsku, Hlubocku i na Šumavě, budějčtí radní schválili nový cyklogenerel. S novým plánovacím obdobím EU by výstavba nových úseků mohla mít vzestupnou tendenci.

Nejvíce peněz v Česku na počet obyvatel investuje do cyklostezek Hluboká nad Vltavou. Jednou z nejnavštěvovanějších je Vltavská cyklostezka EuroVelo 7, a to zejména úsek Hluboká nad Vltavou - České Budějovice, a nově vybudovaná stezka do Purkarce. Více se o nich cyklisté dočtou na stránkách města.

„Nezahálíme, město peníze na cyklostezky čerpá nejen z vlastního rozpočtu, ale také ze SFDI, EU, a dalších zdrojů. V současné době stavíme cyklostezku od přístaviště na výjezd na Purkarec a podáváme novou žádost do SFDI, která by je tam odklonila z cyklostezky Budějovice - Hluboká,“ říká starosta a senátor Tomáš Jirsa. Komise turistického ruchu pak jedná o variantách stezky, která by přivedla turisty bezpečně do centra. Na prodloužení další cyklostezky pak bude město spolupracovat s obcí Zliv.    

Sítí cyklotras je protkáno zejména Třeboňsko. K nejznámějším patří Okolo Třeboně dlouhá 39 kilometrů a Rožmberk. Přímo v Třeboni byla loni zrekonstruována stezka v Dukelské ulici, v Táboritské ulici pak byl vymezen pruh pro cyklisty. „V letošním roce začne fungovat úschovna kol v Krčínově ulici, příští rok tam plánujeme vybudovat sociální zázemí,“ říká místostarosta Josef Pindroch. V dlouhodobém plánu má město další etapu cyklostezky do Nové a následně Staré Hlíny, kde se stále nedaří směnit pozemky, dále pak cyklostezku na Gigant a kolem hráze rybníka Svět.

Národní park Šumava podle mluvčího Jana Dvořáka letos v září dokončí poslední úsek páteřní, čtyřicetikilometrové cyklostezky ze Železné Rudy po Modravu, v úseku Nová Hůrka - Skelná, dlouhý 6,5 kilometru. S dotací přijde na 23 milionů korun.

„ROP Jihozápad podpořil budování téměř 90 kilometrů cyklostezek a cyklotras na jihu Čech více než 156 miliony korun, které rozdělil mezi 19 projektů,“ přidává ředitel úřadu Karel Hron. Nejčastěji žádali o peníze zájemci z Českobudějovicka a Jindřichohradecka. K úspěšným projektům patřila třeba cyklostezka na levém břehu Lipna a Otavská.

Na jihu Čech je podle ředitele nadace Jihočeské cyklostezky Jana Vláška 76 kilometrů cyklostezek vyjma intravilánů měst a téměř 5000 kilometrů značených cyklotras. V roce 2016 by mohlo přibýt dalších zhruba 15 kilometrů. „Obecně lze říct, že kilometr cyklostezky přijde investora v průměru na tři až čtyři miliony korun,“ uvádí. Nejdelší je České Budějovice - Hluboká - Týn nad Vltavou, jež měří 35 kilometrů, která je spolu s Jezerní cyklostezkou u Lipna nejvyhledávanější v kraji. V příštím roce nadace plánuje na vybraných trasách elektronické sčítání cyklistů.

Zdroj: ČTK

Štítky cyklostezka, Česko, cyklistická trasa, Jihočeský kraj, Evropská unie, Hluboká nad Vltavou, CHKO Třeboňsko, peníze, České Budějovice, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech je nejvíce cyklotras, letos přibudou nové úseky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.