Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

SŽDC začala budovat koridor na trati Soběslav – Doubí, vlaky by mohly jezdit dvou set kilometrovou rychlostí

Správa železniční dopravní cesty včera zahájila stavbu koridoru v úseku Soběslav – Doubí. Podle serveru zdopravy.cz ho postaví sdružení firem Eurovia, Strabag a Metrostav, které zvítězilo v tendru s cenou 3,865 miliardy korun. Trať bude souběžná s dálnicí D3. To umožní zvýšení rychlosti vlaků na 160 kilometrů v hodině. SŽDC by rychlost chtěla zvýšit na 200 kilometrů za hodinu.

Stavba navazuje na modernizaci úseku z Veselí nad Lužnicí do Soběslavi, která proběhla v letech 2014 a 2015. Délka nové trati bude 8,8 kilometru, zhruba polovina povede v těsném sousedství dálnice D3. Ve stanici Soběslav bude zrušen současný železniční přejezd a nahrazen podchodem pro pěší.

Součástí trati bude nový 370 metrů dlouhý Zvěrotický tunel. Díky vedení stavby v nové stopě by cestující neměly výrazněji trápit výluky. Na ty dojde jen při napojování nového úseku.

„Zahájili jsme předposlední úsek celého koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Nyní nám zbývá už jen přestavba úseku ze Ševětína do Nemanic, na jejíž přípravě intenzivně pracujeme,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Mezi Ševětínem a budějckou čtvrtí Nemanice se počítá se dvěma dlouhými tunely. Tunelovat by se mohlo začít v roce 2023. Po dokončení koridoru se jízdní doba expresů z Českých Budějovic do Prahy přiblíží hodině a čtyřiceti minutám.

Foto pixabay.com

Štítky vlaky, koridor, SŽDC, Správa železniční dopravní cesty, Strabag, Metrostav, Eurovia CS, Praha, České Budějovice, Veselí nad Lužnicí, Ševětín, Nemanice, Jiří Svoboda

SŽDC začala budovat koridor na trati Soběslav – Doubí, vlaky by mohly jezdit dvou set kilometrovou rychlostí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.