Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Jak pokračují práce na obchvatu Budějc? Demolice objektů a příprava tunelu

Zhruba dva a půl měsíce už běží stavba dlouho očekávaného obchvatu Budějc. Dálnice z Úsilného do Hodějovic by měla být hotová v roce 2022. Jak stavba pokračuje? Probíhají zemní i demoliční práce a připravuje se tunel.

Víc než sedm kilometrů dlouhý úsek z Úsilného do Hodějovic staví firmy Hochtief, Colas a M-Silnice za 5,285 miliardy korun bez DPH. ŘSD přitom předpokládalo cenu vyšší. Stavba úseku byla zahájena 17. dubna. „Na většině trasy našeho úseku probíhají zemní nebo i demoliční práce. Na území stavby se nachází ještě několik málo objektů, které je třeba zbourat,“ uvedla tento týden firma HOCHTIEF na svém Facebooku.

Úsek Úsilné – Hodějovice blokovala stížnost italsko-tureckého sdružení firem, které si stěžovalo na netransparentní změny provedené v zadávací dokumentaci. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale jejich stížnost v polovině března zamítl. Ředitelství silnic a dálnic tak mohlo na konci března podepsat smlouvu na sedmikilometrový úsek a 17. dubna zahájit jeho stavbu.

Podívejte se, jak stavba vypadá právě v těchto dnech. Zdroj: Facebook HOCHTIEF CZ a.s.

Připravovaná část obchvatu bude mít více než pět kilometrů protihlukových stěn a kilometrový tunel Pohůrka. I na něm už se začalo pracovat. „Na místě jsme provedli 45 metrů hluboký jádrový vrt, který pomůže stanovit konkrétní geologické poměry, a přistoupili jsme i ke statickým zátěžovým zkouškám tří segmentů budoucích stěn tunelu,“ doplnila firma.

Tunel je projektovaný na rychlost 100 kilometrů za hodinu. Dnes je maximální povolená rychlost v dálničních tunelech v Česku 80 kilometrů za hodinu.​

Dálnice z Úsilného do Hodějovic by měla být hotová v roce 2022. Ve stejném roce by měl být dokončen také úsek Hodějovice – Třebonín, který se začal stavět na konci března. Až ke státním hranicím se řidiči projedou po D3 na přelomu roku 2024 a 2025.

„Další tři úseky, které povedou až ke státní hranici, jsou v přípravě. Pro úsek Třebonín – Kaplice – nádraží probíhá v těchto dnech stavební řízení a výkup pozemků. Stavba by mohla být zahájena na přelomu let 2021 a 2022. U navazujícího úseku Kaplice – státní hranice dnes probíhá posuzování vlivu na životní prostředí takzvaný proces EIA. Na ministerstvo životního prostředí jsme předali dokumentaci. Vypracována byla v českém i německém jazyce, protože posuzování bude probíhat i v Rakousku,“ popsal generální ředitel ŘSD Pavol Kováčik.

Foto Jan Pešek

Štítky dálnice, D3, Úsilné, Hodějovice, ŘSD, tunel, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Facebook, státní hranice, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Pavol Kováčik, Kaplice

VIDEO: Jak pokračují práce na obchvatu Budějc? Demolice objektů a příprava tunelu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.