Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet obětí na silnicích klesá pomalu, stát chce zapojit obce

Česku se zatím nedaří naplňovat národní strategii, jejímž cílem bylo snížení počtu obětí dopravních nehod na úroveň EU. Zatímco v rámci celé unie meziročně počet obětí klesl o jedno procento, v Česku se jejich počet zvýšil o 14 procent. Stát proto chce více zapojit kraje a obce a zaměřit se na nejohroženější účastníky provozu. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, který v pondělí prostuduje vláda. Loni na silnicích zemřelo 565 osob, těžce zraněno bylo 2465 osob.

Celospolečenské ztráty způsobené dopravními nehodami podle státu loni překročily 82 miliard korun, což je 1,5 procenta hrubého domácího produktu.

Podle cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu na období let 2011 až 2020 by se na konci období měl oproti roku 2009 snížit počet obětí na tuzemských silnicích o 60 procent a počet těžce zraněných o 40 procent. V roce 2009 měly dopravní nehody 832 obětí. Dosud se tak počet usmrcených snížil zhruba o třetinu. Stejný pokles nastal i u počtu těžce zraněných.

Ministerstvo dopravy si udělalo analýzu, podle které se nyní chce zaměřit na skupiny, které patří k nejohroženějším v provozu. Týká se to zejména chodců, motocyklistů, seniorů či mladé řidiče. Nejvíce pak podle ministerské analýzy zaostávají statistiky snižování obětí oproti vytýčeným cílům ve strategii v případě cyklistů a dětí a snižování nehod způsobených alkoholem nebo drogami.

Stát se proto chystá do naplňování strategie aktivněji zapojit kraje a obce, které chce přimět k vytvoření vlastních strategií bezpečnosti silničního provozu. Ministerstvo chce zintenzivnit i spolupráci s ostatními organizacemi, například neziskovkami.

Letní prázdniny jsou tradičně obdobím zvýšeného provozu na dálnicích i většího počtu dopravních nehod. Vloni policie během letních prázdnin vyšetřovala 17.835 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 119 lidí. Dopravní policie i proto na začátek prázdnin naplánovala bezpečnostní akci, při které nasadí při prvních dvou prázdninových víkendech na silnice větší počet hlídek.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky nehody, policie, drogy, alkohol, silnice, Česko, strategie, dopravní nehoda, Ministerstvo dopravy České republiky, Evropská unie

Počet obětí na silnicích klesá pomalu, stát chce zapojit obce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.