Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ředitelství silnic a dálnic může dostavět D3 u Ševětína, soud zamítl žalobu

Ředitelství silnic a dálnic může dokončit 50 metrů dálnice D3 v části Ševětín-Borek. Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl žalobu majitele pozemku proti vyvlastnění. Jednalo se o poslední pozemek nutný k dokončení celé stavby, dodal.

Majitel pozemku Jiří Zevl podal žalobu proti rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl jeho odvolání proti vyvlastnění kvůli stavbě dálnice. ŘSD mu již dříve nabídlo a poslalo platbu za vyvlastnění přes půl milionu korun. Na dnešní rozhodnutí soudu upozornila Česká televize.

„Rozhodnutím krajského soudu byla potvrzena správnost a korektnost postupu jak Ředitelství silnic a dálnic, tak vyvlastňovacího úřadu i krajského úřadu. Pro nás to znamená, že jakmile obdržíme písemné vyhotovení rozsudku, tak okamžitě připravíme upravený harmonogram stavby tak, abychom zvládli dostavět i tuto část, na kterou jsme zatím s technikou nesměli vstoupit," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD mohlo pozemek získat už v roce 2017, pochybilo ale, když za pozemek nezaplatilo včas. Úsek D3 Ševětín-Borek dlouhý 10,6 kilometru za 933,2 milionu korun bez DPH má být hotový v březnu 2020. Staví ho firma Eurovia. Na úseku Ševětín-Borek, který se staví od března 2017, vyvlastnil stát asi deset pozemků.

Na jaře začalo ŘSD stavět obchvat Českých Budějovic, který bude součástí D3 a hotový má být v září 2022. Tvoří ho část Hodějovice-Třebonín dlouhá 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné-Staré Hodějovice za 5,28 miliardy.

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí-Bošilec dlouhý 5,1 kilometru otevřelo ŘSD v říjnu 2017. Na něj navazuje část Bošilec-Ševětín dlouhá 8,1 kilometru, která bude stát 1,2 miliardy a první řidiči by po ní měli jet v červnu 2019.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky stavby, silnice, soud, D3, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, pozemek, žaloba, Ševětín, Česká televize, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelství silnic a dálnic může dostavět D3 u Ševětína, soud zamítl žalobu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.