Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihočeské cyklobusy po šestnácti letech nevyjedou, problém jsou peníze

, aktualizováno 21. května 2019, 10:51

Cyklobusy hojně využívané turisty po šestnácti letech nevyjedou. Trasy na Třeboňsku, Jindřichohradecku nebo na Šumavě tak budou bez pravidelných linek. Během letních měsíců využilo možnost cyklobusů skoro 20 tisíc turistů. Podle společnosti provozující linky je problém ve financování.

Projekt na podporu turistiky a cykloturistiky pokrýval od roku 2003 oblast Jihočeského kraje od Šumavy přes Novohradsko, Třeboňsko, Jindřichohradecko a vedl až do rakouského Gmündu. Ať už vyrazili turisté pěšky nebo na jízdním kole, dostali se díky cyklobusům spolehlivě do výjimečných jihočeských lokalit. V průměru využilo během letních měsíců služeb tohoto projektu cca 19 tisíc turistů a bylo převezeno přes 3 300 kol.

 „Pro sezonu 2019 se před zahájením provozu ani po několika měsících jednání nepodařilo ze strany Jihočeského kraje zajistit potřebné financování tohoto projektu,“ oznámilo představenstvo společnosti GW Bus, která síť cyklobusových linek zajišťuje.

Radní kraje pro dopravu Jiří Švec potvrdil, že kraj nechce linky podporovat formou individuální dotace, místo toho ale nabízí grantový program pro turistickou dopravu. „Snažíme se dlouhodobě omezovat individuální dotace a jít cestou grantových programů,“ řekl Švec. Podle něj kraj musí primárně zajistit základní dopravní obslužnost, aby se lidé dostali do škol a zaměstnání. 

„Jihočeský kraj dlouhodobě podporuje veškeré druhy rekreační dopravy, tedy železniční, autobusovou, lanovou i lodní. Proto v letošním roce zařadil mezi své dotační programy podporu této oblasti – název dotačního programu je „Podpora rekreační dopravy na území Jihočeského kraje.“ Jeho výše činila 5 milionů korun a uspokojila část uchazečů. Na základě upozornění na nedostačující výši podpory pro jeden subjekt – hranice činila 500 tisíc korun, máme připravenou k vyhlášení na 6. června druhou výzvu, ve které je hranice navýšena na 2 miliony korun. Je na rozhodnutí každého subjektu, zda se dotačního programu zúčastní. Ani tato dotace, jako každá, nepokrývá 100 procent nákladů žadatele. Kraj je povinen vystupovat transparentně a rovně vůči všem případným uchazečům. Samozřejmě nemůžeme nikoho nutit, aby se programu zúčastnil,“ dodala tisková mluvčí kraje Hana Brožková.

Na prohlášení kraje zareagoval předseda představenstva společnosti provozující cyklobusy. „První cyklobusy mají vyjet již 8. června. Je proto pochopitelné, že grant, vyhlášený 6. června s předpokladem vyhodnocení o přidělení či nepřidělení dotace v září letošního roku, se již nemůže týkat financování letošní sezóny. Bohužel tedy nelze realizovat projekt v hodnotě cca 2 miliónů korun bez jistoty finančního zabezpečení celého projektu tak, jak tomu bylo  bezproblémově v uplynulých létech,“ uzavřel Miloslav Mrkvička

Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky cyklobusy, Kraj, Třeboňsko, sezona, dotace, projekt, Jihočeský kraj, Šumava, okres Jindřichův Hradec, CHKO Třeboňsko, doprava, Jiří Švec, GW BUS a.s., Schwäbisch Gmünd

Jihočeské cyklobusy po šestnácti letech nevyjedou, problém jsou peníze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.