Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Slavnostním poklepáním dnes začala stavba obchvatu Budějc. O zpoplatnění bude ministerstvo jednat

Slavnostním poklepáním dnes zahájilo Ředitelství silnic a dálnic společně se zhotoviteli stavbu úseku dálnice D3 mezi Hodějovicemi a Třebonínem. Stavbu má na starosti italsko-slovenské sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav. Akce za sedm miliard korun by měla být dokončena v létě 2022.

První úsek, který bude dlouhý 12,5 kilometru, bude součástí obchvatu Budějc. Měl by z města odvést veškerou tranzitní dopravu. Stavba za sedm miliard, kterou má na starosti italsko-slovenské sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav, by měla být dokončena v létě 2022. Během dubna by pak měla začít i stavba druhé části obchvatu.

Pro tuto stavbu bylo potřeba vyřídit 24 stavebních povolení, dojednat a uzavřít 239 kupních smluv, 208 nájemních smluv a 162 smluv o zřízení věcných břemen. Stavba zahrnuje 24 mostů. Největší z nich je přes údolí Malše, který měří 780 metrů.

ČTĚTE TAKÉŘSD podepsalo smlouvu na úsek Úsilné – Hodějovice. Stavět se začne v polovině dubna 

Jestli budeme na jízdu mezi Hodějovicemi a Třebonínem potřebovat dálniční známku, zatím nikdo nedokáže říct. „Rozhodně to je věc, o které budeme debatovat. Pokud obchvat splní podmínky přirozené objížďky města, tak si myslím, že je projednatelné, aby se jezdilo zdarma,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Stavba bude pod kontrolou ředitelství, které dohlédne na efektivitu práce. „ŘSD zvažuje, že na úseku Hodějovice – Třebonín nasadí kontrolu v podobě dronů. Někde budou i kamery. Pomůže to k vyhodnocení jak efektivně firma staví,“ popsal generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Foto Jan Pešek

Štítky dálnice, stavba, D3, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, Hodějovice, Třebonín, Doprastav, Dan Ťok, Jan Kroupa, Malše, Úsilné

VIDEO: Slavnostním poklepáním dnes začala stavba obchvatu Budějc. O zpoplatnění bude ministerstvo jednat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.