Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Italové a Turci nepochodili. Ředitelství silnic a dálnic může začít stavět část obchvatu Budějc

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh firem Astaldi enterprise S.p.A. a IC Ictas, že zadání stavby severní části obchvatu Českých Budějovic bylo nezákonné. ŘSD tak může zahájit stavbu části obchvatu z Úsilného do Hodějovic.

Společnost Astaldi enterprise S.p.A., IC Ictas upozorňovala na netransparentní změny zadávací dokumentace ohledně úseku Úsilné - Hodějovice. „Mohu potvrdit, že ve druhém stupni bylo potvrzeno prvostupňové rozhodnutí, pravomocně (ÚOHS) zamítl návrh proti údajnému nezákonnému postupu zadavatele. Stěžovali si, že v zadávací dokumentaci bylo uděláno mnoho změn a že zadavatel pak měl udělat úplné znění zadávací dokumentace. V prvním stupni jsme řekli, že to neznamená netransparentnost v postupu zadavatele a teď to bylo potvrzeno," řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

 

 

Firmy ještě mohou podat k soudu žalobu proti tomuto pravomocnému rozhodnutí předsedy ÚOHS. Společnosti Astaldi a IC Ictas nebyly ve výsledkové listině tendru na úsek Úsilné - Hodějovice mezi účastníky uvedeny, ale nabídly nejnižší cenu na stavbu úseku Hodějovice - Třebonín.

Nejnižší cenu za stavbu 7,2 kilometru dlouhého úseku Úsilné - Hodějovice včetně téměř kilometr dlouhého tunelu nabídlo sdružení Hochtief, Colas, M-Silnice. Nabídlo, že úsek postaví za 5,28 miliardy korun, což bylo o 23 procent méně, než ŘSD původně předpokládalo.

Rozhodnutí ÚOHS podle mluvčího ŘSD znamená, že lze podepsat smlouvu a začít úsek Úsilné - Hodějovice stavět. „Jsme rádi, že ÚOHS dokonce nadvakrát prověřil, že výběrové řízení proběhlo v pořádku, korektně a podle zákona. Ještě bych zmínil, že výběrové řízení napadl někdo, kdo se ho neúčastnil," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky dálnice, D3, ministerstvo dopravy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, Hodějovice, Úsilné

Italové a Turci nepochodili. Ředitelství silnic a dálnic může začít stavět část obchvatu Budějc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.