Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na konci roku budeme moct platit v městské hromadné dopravě bezkontaktně

Na konci letošního roku bychom mohli v městské hromadné dopravě platit za jízdné bezkontaktně. Náklady na zprovoznění budou podle ředitele dopravního podniku kolem dvanácti milionů korun. Kromě toho plánuje podnik pořídit nové autobusy.

„Největší novinkou pro letošní rok bude bezkontaktní platba jízdného ve vozech MHD. V každém vozidle budou dva terminály pro platbu bezkontaktní platební kartou. Cestující pouze zvolí druh jízdného a přiloží kartu. Terminál nebude tisknout žádný papírový doklad, při kontrole revizor ověří pomocí čtečky přímo platební kartu," řekl mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Viktor Lavička.

Bezkontaktní platba by měla fungovat od konce roku 2019 nebo začátku roku 2020. Ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš odhadl náklady na 12 milionů. Podnik na to bude čerpat dotaci. Investice bude součástí dalších opatření za 62 milionů, jako budou digitální sítě, palubní počítače, dispečerské řízení či přenos dat.

Dopravní podnik bude nakupovat další autobusy

Podnik plánuje další obměnu vozů. Během dvou let chce koupit deset nízkopodlažních autobusů, z toho pět kloubových. „Počítáme, že v letošním roce bychom mohli stihnout nakoupit pět vozů. Je to ale složité, protože výrobní kapacity v celé Evropě jsou velice napjaté," řekl Dolejš. Investice do pěti autobusů by měla být 45 milionů Kč.

Loni vozy podniku svezly 47 milionů cestujících, je to proti roku 2017 nárůst o 8,6 milionu lidí. Firma prodala loni 4,61 milionu jízdenek, z toho 210 tisíc SMS jízdenek a více než 70 tisíc lístků přes mobilní aplikaci.

Foto Redakce | Zdroj ČTK

Štítky MHD, Dopravní podnik, novinka, placení, jízdné, městská hromadná doprava, dopravní společnost, České Budějovice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konci roku budeme moct platit v městské hromadné dopravě bezkontaktně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.