Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké sypače jsou připraveny na kalamitu, v případě potřeby vyjedou do půlhodiny

Budějcká radnice rozdává na letošní zimu písek lidem starajícím se o své zasněžené chodníky. Zatím nebyl v Budějcích třeba, stejně jako sypací vozy. Co se vlastně se sypači děje, když v zimě nesněží? Na co se používají peníze, které město ušetří za jejich provoz?

„Dle plánu zimní údržby komunikací jsou sypače připraveny k okamžitému výjezdu. Z vytápěných garáží v areálu naší firmy musí být schopny výjezdu do třiceti minut, čtyřiadvacet hodin denně," vysvětluje Kristina Jakubcová ze společnosti FCC, která má v Budějcích sypače na starosti.

Všechno musí šlapat jako na drátkách. Pokud sypače právě nezprůjezdňují silnice, je na nich prováděna denní údržba. Zkouší se například startování nebo nástavby, dobíjejí se baterie. Firma nezapomíná ani na obsluhu, kterou průběžně školí.

Kdybyste chtěli v zimě prohrábnout polňačku k chatě, u FCC nepochodíte. „Sypače jsou určeny výhradně na údržbu komunikací a chodníků v majetku města, tudíž nedochází k jejich zápůjčce pro jiné subjekty," říká mluvčí.

Techniky je dostatek, pomáhají i externí firmy

Jak velká je vlastně armáda bojovníků proti sněhu? „Máme šest velkých sypačů, šest malých multikár, šest chodníkových speciálů, traktor, dvě čtyřkolky s radlicí, ruční frézu, pět valníků a dva nakladače. Ke kontrole stavu komunikací slouží tři dispečerské vozy," vyjmenovává Kristina Jakubcová.

Podle jejích slov má FCC navíc smluvně zajištěno osmnáct externích firem, které v případě potřeby dodají několik desítek kusů techniky včetně její obsluhy. „Tyto firmy nám poskytnou i zaměstnance na ruční úklid, kterých je možno povolat až sto při vyhlášení mimořádné situace," vysvětluje mluvčí. Konstatuje, že toto složení Budějcům stačí.

Řidiči trénují a pomáhají s úklidem města. Na ten slouží i ušetřené peníze, když město sypače kvůli počasí nepoužívá

Řidiči sypačů nejsou žádná párátka a odvedou spoustu práce. „Mimo zdokonalování se v obsluze a údržbě zimní techniky, znalosti protokolů a běžných činností spojených s provozem střediska jsou nasazeni při údržbě města. Pomáhají tak při svozu odpadu z černých skládek a jejich likvidaci nebo metení komunikací dle potřeby. Dále se střídají v držení pohotovosti při zimní údržbě," popisuje jejich práci Kristina Jakubcová.

Na otázku ohledně peněz ušetřených za nevyužití sypačů při mírné zimě bez sněhu odpovídá náměstek primátora Ivo Moravec: „Finanční prostředky se použijí na úklid města, údržbu zeleně, zalévání v době silného letního přísušku, rekonstrukci chodníků v nevyhovujícím stavu a další," vypočítává Moravec.

ČTĚTE TAKÉ: Budějcká radnice opět rozdá na zimu písek zdarma

Autoři | Foto FCC

Štítky Budějce, zima, sníh, sypače, technické služby, FCC, peníze, chodník, České Budějovice, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké sypače jsou připraveny na kalamitu, v případě potřeby vyjedou do půlhodiny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.