Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příští rok bude pro Jihočechy rokem novinek

Příští rok bude pro Jihočechy významným letopočtem. Do historie se zapíše například jako datum, kdy došlo k zahájení provozu na úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Bošilcem, dokončení modernizace budějckého letiště nebo k přípravě projektu budějcké tangenty. Budějce a Prahu v dubnu propojí nový expres. A navíc vznikne asi 520 nových pracovních míst, protože Bosch postaví v Budějcích vývojové a technologické centrum za 1,96 miliardy korun. Hotové by mělo být v červenci 2019.

„V mých očích bude největší akcí z pohledu Jihočeského kraje dokončení letiště, kdy nastane proces následné certifikace,"  říká náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (TOP 09). Po několikaleté modernizaci za téměř půl miliardy korun by měl příští rok být zahájen zkušební mezinárodní provoz.

„Dalším významným projektem bude českobudějovická jižní tangenta. Pokud to dobře půjde, mohly by v příštím roce začít práce na této komunikaci," řekl Knot. Jižní tangenta, která spojí tah z Budějc na Krumlov s plánovanou dálnicí D3, vyjde na skoro 800 milionů korun.

Správa železniční dopravní cesty chce v příštím roce zahájit opravu mostu přes Orlík u Červené nad Vltavou na Písecku. Náklady odhaduje na 350 milionů korun.

Z Budějc do Prahy a zpátky se poprvé svezeme novým expresem RegioJetu 14. dubna. Spoj bude ráno v 9:01 odjíždět z Prahy, zastaví v Táboře a v 11:06 bude v Budějcích. Zpátky z Budějc odjede ve 12:55, v Praze bude ve 14:56. „V Českých Budějovicích bude mít ještě přímé provázání na autobusový spoj do Českého Krumlova. Pravděpodobně bude provázán i se spoji od Brna, povedeme to s možností přímé cesty Brno - České Budějovice," nastiňuje plány RegioJetu jeho mluvčí Aleš Ondrůj.

Štítky Jižní Čechy, Budějce, Planá, letiště, vlaky, dálnice, doprava, České Budějovice, Praha, Robert Bosch GmbH, Ševětín, Bošilec, Josef Knot, TOP 09, RegioJet, Český Krumlov, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Co třeba IDS (integrovaný systém veřejné dopravy), střihu Plz. kraje, či St. kraje? Abych nemusel denně smrdět pod nos a kraválovat jiným lidem autem, či postávat v bolševických kolonách! Nač je modla blbých - dálnice? Na rychlejší přesun mezi zácpami?

Neděle, 30. prosince 2018, 11:15Odpovědět

Příští rok bude pro Jihočechy rokem novinek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.