Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ulice Budějc křižují sdílená auta. Za málo peněz hodně muziky

„Prostě jeď. Kdykoliv.“ Tímhle sloganem se na svých internetových stránkách pyšní první a zatím jediný carsharing v Budějcích. Opravdu je to tak jednoduché a skutečně seženete volný automobil kdykoliv? Redakce Budějcké Drbny se proto rozhodla, že sdílená auta v krajském městě vyzkouší.

V Budějcích je zatím k dispozici pět identických škodovek CitiGo, které snadno poznáte podle jednotného polepu v barvách společnosti. Dvě městská vozítka najdete na sídlišti Vltava, jedno u Jihočeské univerzity a další dvě v centru.

K tomu, abyste si sdílený automobil mohli půjčit, je nejprve zapotřebí stáhnout si do mobilu aplikaci GoDrive, která je k dispozici pro telefony s Androidem i iOSem.

K samotnému registrování do systému není potřeba vyplňovat formuláře. Celá registrace trvá zhruba čtvrt hodiny zvládne ji na mobilu i průměrný uživatel. Po vyplnění základních údajů o řidiči, platební kartě a ofocení občanského a řidičského průkazu můžete směle vyrazit do ulic města za volantem sdílené škodovky.

Volná auta najdete v mapě v aplikaci. A co je podstatné, kdykoliv jsme vůz potřebovali, vždy se nějaký volný našel. Pokud si vyberete, stačí kliknout na daný vůz, potvrdit rezervaci a mobilním telefonem automobil odemknout. Aplikace je přehledná a ke každému kroku uživatele navádí.

Potřebujete si odskočit na nákup? Stačí jediné kliknutí a auto zamknete. Potřebujete prodloužit dobu, na kterou jste si vůz půjčili? I tahle aktivita vám zabere jen pár sekund. Vše funguje překvapivě jednoduše a okamžitou odezvou.

CitiGo jsme v redakčním testu protáhli nejen Budějcemi, ale také jsme na otočku vyrazili do Českého Krumlova. Necelých 60 najetých kilometrů vyšlo na zhruba 350 korun. Uživatelé totiž platí 34 korun za hodinu provozu a k tomu necelou pětikorunu za každý kilometr.

Slabší stránkou budějického sdílení aut je fakt, že škodovku musíte vrátit do stejné zóny, o velikosti několika stovek metrů čtverečných, ve které jste si vůz půjčili. Není tak možné automobil půjčený například u IGY vrátit na sídlišti Vltava, kde bydlíte.

Nutno dodat, že provozovatel služby, která zatím ve městě chyběla, už na začátku upozornil, že hodlá rozšiřovat nejen vozový park, ale také zóny, kde bude možné zaparkovat.

Dětské nemoci, které každý start něčeho nového provázejí, se tak pomalu daří odstraňovat a Budějčáci si pomalu zvykají na službu, která je alternativou pro cestování MHD nebo taxi. GoDrive se i v redakčním testu osvědčilo a bezpochyby si najde v městě pravidelnou klientelu.

Autoři | Foto GoDrive

Štítky GoDrive, carsharing, České Budějovice, recenze, Drbna.cz, Vltava, Škoda Citigo, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Android

Ulice Budějc křižují sdílená auta. Za málo peněz hodně muziky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.