Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krumlováci mají radost, v neděli začne fungovat zrekonstruované autobusové nádraží

Krumlováci se dočkali nového autobusového nádraží, které na původním místě po dvouměsíční rekonstrukci nahradilo předchozí. Na cestující čeká terminál s novým povrchem, zastřešeným peronem, devíti zastávkami a informačním systémem.

Nové nádraží bude na původní adrese v Nemocniční ulici u Objížďkové silnice v provozu od neděle 9. prosince. Spolu s ním začnou platit i nové jízdní řády.

Kromě hlavního krytého peronu s devíti autobusovými zastávkami budou v provozu i nové chodníky směrem do centra města i k nemocnici. Dokončené je i prostranství kolem nádražní budovy. Cestující budou mít k dispozici funkční informační systém centrálních tabulí, panely na jednotlivých zastávkách a wifi.

V celém areálu nádraží se kompletně rekonstruovaly inženýrské sítě, elektrorozvody a vodovod. Byla vybudována dešťová kanalizace s navazujícím závlahovým systémem a systém opěrných zdí, který zajišťuje stabilitu jednotlivých etáží celého terminálu.

„Velká část ploch pro autobusy je z původních kamenných kostek, chodníky jsou z částečně z nové kamenné mozaiky doplněné rovněž starými kamennými kostkami. Vše rámují nové nebo původní kamenné obruby,“ uvádí Miroslav Reitinger, jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF), který rekonstrukci terminálu zajišťuje.

Práce na nádraží budou nadále pokračovat až do jara. Především se jedná o vybudování parkoviště aut a motorek, přechodů a instalace technologií pro automatické řízení vjezdů i výjezdů. Dále se bude dokončovat nové schodiště – přístup na terminál od Objížďkové silnice. Velká část stavebních prací se bude týkat terénních úprav, místo osvěží nová zeleň a trávníky.

Souběžně probíhají i opravy nádražní budovy. Koncem roku už by se cestující měli těšit z kompletně opravené nádražní haly s novou čekárnou a informační službou. Budou mít k dispozici nápojové i jídelní automaty a rekonstruované toalety.

„Původní harmonogram celého projektu počítal s dokončením do konce roku 2018. V průběhu prací spojených s vybudováním parkoviště se ale objevily nepředpokládané problémy s geologickou situací. Důsledkem toho se práce zpozdily o několik týdnů, je však možné je dokončit až v jarních měsících - např. železobetonové konstrukce, betonové zdi jižního svahu nebo asfaltové povrchy parkoviště,“ vysvětluje zpoždění stavby rumlovská mluvčí Petra Nestávalová.

Autoři | Foto Klára Sváčková

Štítky Krumlov, nádraží, autobus, doprava, ČESKOKRUMLOVSKÝ ROZVOJOVÝ FOND, spol. s r.o., autobusové nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlováci mají radost, v neděli začne fungovat zrekonstruované  autobusové nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.