Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ŘSD nezaplatilo včas za vyvlastněný pozemek. Nemůže tak dostavět D3 u Ševětína

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemůže dokončit úsek dálnice D3 Ševětín - Borek. Majitel jednoho pozemku se poslední den lhůty odvolal proti rozhodnutí o vyvlastnění. ŘSD mohlo pozemek získat už v roce 2017, kdy nabylo právní moci první vyvlastnění, pochybilo ale, když za pozemek nezaplatilo včas.

Úsek D3 dlouhý 10,6 kilometru za 933,2 milionu korun bez DPH chce stát otevřít koncem roku 2019. Nedohodne-li se s majitelem ŘSD, zprovozní v místě jen část dálnice, podobně jako u Tábora. Nedostavěných by bylo 50 metrů dálnice. Na úseku Ševětín - Borek, který se staví od března 2017, vyvlastnil stát asi deset pozemků.

Pozemek, o který jde, byl poprvé vyvlastněn v srpnu 2014, ŘSD se odvolalo proti ceně. V září 2017 nabylo vyvlastnění včetně snížené ceny právní moci, jenže ŘSD ve lhůtě 60 dní nezaplatilo. Majitel pak požádal, ať mu stát pozemek vrátí. „ŘSD pochybilo, že jsme mu nezaplatili za vyvlastnění v řádném termínu: Nikdy jsme od firmy, která pro nás dělá celé majetkoprávní vypořádání, nedostali informaci o právní moci toho vyvlastnění, nedostali jsme od nich výzvu k zaplacení. Ale nebudeme se za to schovávat, pořád tady je odpovědnost investora. Člověk, který je zodpovědný za toto pochybení, už není v zaměstnaneckém poměru ŘSD," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Letos v březnu podalo ŘSD druhý návrh na vyvlastnění. V listopadu se majitel pozemku proti rozhodnutí o vyvlastnění odvolal. Podle zdrojů nabídlo ŘSD majiteli pozemku několik set tisíc korun, Rýdl nechtěl cenu komentovat. „S majitelem pozemku paralelně jednáme. Z jeho strany je jasný tlak na cenu výkupu. Pokud se nepodaří pozemek pro stát získat a dálnici postavit vcelku, máme připraveno podobné řešení jako na D3 u Tábora kvůli nevůli k dohodě s majiteli Motocentra," řekl Rýdl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky D3, Ševětín, Borek, dálnice, ŘSD, pozemek, Ředitelství silnic a dálnic, právní moc, Tábor

ŘSD nezaplatilo včas za vyvlastněný pozemek. Nemůže tak dostavět D3 u Ševětína  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.