Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Stavba Jižní tangenty je pro Budějce nejzásadnějším projektem, shodli se zastupitelé

Jižní tangenta je podle jihočeských zastupitelů nejzásadnějším projektem následujících let. Na mimořádném zasedání zastupitelé kraje schválili investici ve výši 1,8 miliardy korun na stavbu nových úseků, obchvatů či modernizaci komunikací druhých a třetích tříd, včetně právě zmiňované tangenty.

Jižní tangenta, která spojuje silnici z krajského města na Český Krumlov s dálnicí D3 v délce 2,7 kilometru za necelý 800 milionů korun, je pro České Budějovice velmi zásadním projektem. Podle Františka Konečného by měla být hotová do konce roku 2021. Martin Kuba na mimořádném zasedání upozornil, že stejně důležité jsou ale navazující úseky, bez nichž nepůjde plánovaná mimoúrovňová křižovatka v Roudném zprovoznit. Na to podle něj navazují další problémy.

Se stejným názorem vystoupil i Miroslav Joch. „Pokud nevybudujeme Jižní tangentu současně s dálnicí, bude to mít pro Budějce fatální následky. Je třeba řešit i souvislosti jako je doprava, která vznikne na Lidické, Plavské a na kruháči v Litvínovicích,“ uvedl.

Při jednání se tak všichni zastupitelé shodli na tom, že jižní tangenta musí být dokončena současně s ostatními úseky dálnice. Zárověň uvedli, že na jejím vybudování by mělo město a kraj spolupracovat. 

Mimořádné zasedání svolal kraj kvůli končícímu termínu podání žádostí o dotace. „Podle mých informací končí termín podání 21. prosince. Vzhledem k tomu, že se jedná o průběžnou výzvu, to znamená, že kdo dřív přijde, může si ukrojit větší část," vysvětlil náměstek hejtmanky Josef Knot.

Do modernizace a výstavby silnic chce Jihočeský kraj investovat 1,8 miliardy korun. Více než 1,4 miliardy chce získat právě z dotace Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Částku na vybudování pěti nových úseků či obchvatů, jedné kruhové křižovatky a modernizaci povrchů 44,6 kilometru silnic ve všech okresech regionu nakonec zastupitelé schválili.

 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihočeský kraj, silnice, jižní tangenta, dálnice, D3, projekt, České Budějovice, Martin Kuba, František Konečný, Miroslav Joch, Český Krumlov, Josef Knot, Roudný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Jižní tangenty je pro Budějce nejzásadnějším projektem, shodli se zastupitelé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.