Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj zavede ve veřejné dopravě bezkontaktní a mobilní platby

Veřejná doprava v jižních Čechách se dočkala moderního způsobu platby ve veřejné dopravě. Nově bude možné platit bezkontaktně pomocí debetních a kreditních karet a prostřednictvím mobilních telefonů. Celou strategii připravila společnost Mastercard a následně 1. listopadu schválila Rada kraje.

Strategie popisuje, jak budou zapojeny platební karty do odbavení pro jednotlivé i časové jízdné a jak by měla vypadat mobilní aplikace.  Obsahuje analýzu současného stavu, aktuální trendy v oblasti elektronického odbavování cestujících, popis cílového stavu v Jihočeském kraji a návrh postupných kroků k jeho dosažení včetně propočtu nákladů na zavedení systému.  

„Elektronické platební a odbavovací systémy přinesou cestujícím jednoduché pořízení jízdních dokladů, přičemž zachováme i možnost odbavení papírovými jízdenkami. Přeskočili jsme vývojovou etapu krajských dopravních karet, takže celý systém bude výrazně levnější,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle prvního náměstka hejtmanky Josefa Knota je dobře, že se kraj rozhodl jít touto cestou. „Na zpracovanou strategii naváže podrobný prováděcí projekt. Předpokládáme, že v průběhu dvou až tří let budou všichni dopravci v závazku veřejné služby Jihočeského kraje vybaveni odpovídajícími odbavovacími systémy. Dále chceme vytvořit i mobilní aplikace, aby si cestující měl možnost jízdenku koupit s předstihem, respektive si ji rezervovat. Mým úkolem je nyní svolat pracovní skupinu, ve které budou zástupci jednotlivých dopravců včetně města České Budějovice, se kterými budeme o této věci dále jednat,“ naznačil Knot.

Velkou důležitost pak první náměstek hejtmanky spatřuje i ve skutečnosti, že bezkontaktní platební karty Mastercard a VISA bude možné využít bez ohledu na to, jakým vydavatelem – bankou, byla karta vydána.

Společnost Mastercard spolupracuje s Jihočeským krajem na základě Memoranda o spolupráci pro rozvojový koncept Smart Cities od listopadu 2017. „Tato strategie je prvním výsledkem naší spolupráce, která je dlouhodobě zaměřena na to, aby dostupné moderní technologie pomáhaly i v jižních Čechách zjednodušit život obyvatelům a návštěvníkům. Zlepšení situace v dopravě a elektronické odbavení cestujících patří k prioritám, takže jsem rád, že jsme se v tomto kraji významně posunuli k cíli,“ řekl expert Mastercard Advisors na oblast Smart City Petr Zlámalík.

„Strategie řeší koncepčně pro celý kraj důležité téma v oblasti dopravy, ale základní logika celého systému umožní do budoucna jeho rozšiřování funkčně i geograficky také pro ostatní veřejné služby, jako např. veřejná sportoviště nebo divadla,“ upozornil ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku František Mlčák. Součástí koncepce je i internetový portál , díky kterému "cestující v našem kraji dostanou alternativní prostředek k nákupu jízdních dokladů z pohodlí domova," říká jednatel Jihočeského koordinátora dopravy Jan Aleš.

Autoři | Foto město Kolín

Štítky doprava, platba, platební karty, Jihočeský kraj, veřejná doprava, MasterCard, strategie, Josef Knot, Ivana Stráská, Visa, Jihočeský vědeckotechnický park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zavede ve veřejné dopravě bezkontaktní a mobilní platby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.