Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ředitelství silnic a dálnic má nabídky na další úsek D3. Začít stavět by se mohlo do konce roku

Otázka, kdo bude zhotovitelem více než sedm kilometrů dlouhého úseku dálnice D3, začíná být jasnější. Ředitelství silnic a dálnic obdrželo celkem čtyři nabídky. Všechny byly nižší než předpokládaná cena. Ta je podle ŘSD necelých sedm miliard korun. Podle mluvčího Jana Studeckého by se mohlo začít stavět ještě letos.

Nejnižší nabídku na úsek Úsilné – Hodějovice dala firma Hochtief a Colas. Podle té postaví sedmikilometrový úsek za 5,286 miliardy korun. Oproti odhadu ŘSD, která předpokládá cenu ve výši 6, 874 miliardy korun, je nabídka o více než dvacet procent menší.

Pod odhad ŘSD se dostali i zbylí tři zájemci. Skanska chce úsek postavit za 5,848 miliardy korun, firma Salini Impregilo nabídla 6,576 miliardy korun a poslední Metrostav by další úsek dálnice postavil za 6,845 miliardy korun.

Server Zdopravy.cz uvedl, že ačkoliv se v poslední době mluví o konci cenového podbízení a narovnávání cen u infrastrukturních staveb, jeden ze zasvěcených označil nabídky za „cenovou divočinu“.  

ČTĚTE TAKÉ: Část obchvatu Českých Budějovic chtějí stavět Italové. Nabídli nejnižší částku 

Nabídky nyní posoudí hodnotící komise, která ŘSD doporučí, se kterým uchazečem by měli uzavřit smlouvu. Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého teď záleží, kdy komise o vítězi rozhodne, a jestli se nějaký uchazeč proti rozhodnutí odvolá k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Jakmile bude rozhodnuto o vítězi, můžeme začít stavět. Pokud komise rozhodne ještě do konce roku, mohli bychom ještě letos zahájit stavby, případně na začátku příštího roku," řekl Studecký.

Součástí zmiňované části obchvatu bude celkem 213 stavebních objektů, z toho například patnáct mostů nebo kilometrový tunel.

Foto Jana Kroneislová

Štítky dálnice, D3, Ředitelství silnic a dálnic, Zdopravy.cz, stavba, Skanska, Metrostav, Úsilné, Hodějovice, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelství silnic a dálnic má nabídky na další úsek D3. Začít stavět by se mohlo do konce roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.