Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cestující ve Velešíně už nebudou muset čekat v mrazu. Mají nové autobusové nádraží

Ti, kdo pojedou z Velešína autobusem, už nemusí na svůj spoj čekat v dešti či mrazu. Město za více než 40 milionů korun zmodernizovalo autobusové nádraží. Zkušební provoz začne v pondělí 15. října, svůj autobusák pak Velešínští slavnostně otevřou o několik dnů později, a to ve čtvrtek 18. října.

Na původní velešínské autobusové nádraží ze sedmdesátých let si lidé často stěžovali. „Chyběla tady čekárna, lidé museli čekat v zimních měsících na mrazu. Ani při dešti se nedalo příliš kam schovat, střecha byla jen z jedné části nádraží a byla stará a zrezivělá,“ přibližuje problémy dosavadního nádraží starosta města Velešín Josef Klíma. Nádraží bylo navíc nebezpečné. Aby se odsud autobusy dostaly, musely couvat. Také zde chyběly veřejné toalety či bezpečné přechody pro chodce.

Celé autobusové nádraží je nyní zastřešené a je zde nová čekárna, kde si budou moci cestující ve stánku koupit noviny či časopisy. Bude zde také informační centrum. Na nádraží jsou nové kolostavy a parkování pro vozidla.

Pro cestující je zde připraven nový informační elektronický systém. Jízdní řády už tak nejsou jako doposud celé potrhané a nečitelné vylepeny na stojanech a sloupech. Nyní mají cestující systém elektronický a vidí, za jak dlouho autobus přijede. „Konečně můžeme říci, že máme autobusové nádraží jedenadvacátého století,“ raduje se starosta.

„Autobusem u nás jezdí hodně lidí. Vlakové nádraží je dva kilometry od centra. Autobusy rozváží děti do škol a dospělé zaměstnání, zejména do Kaplice, Českého Krumlova, Českých Budějovic a Trhových Svinů,“ dodává starosta. Na základní škole ve Velešíně mají nyní 400 dětí, dalších 400 žáků na střední odborné škole, navíc se ve Velešíně nyní staví mateřská a škola a základní umělecká škola.

„Modernizace autobusového nádraží vyšla na více než 43 milionů korun, městu pomohla téměř čtyřicetimilionová evropská dotace,“ uvedla Kristina Cejpková ze společnosti G-PROJECT, která městu dotaci vyřídila.

Tisková zpráva

Štítky doprava, nádraží, autobus, oprava, Velešín, Českokrumlovsko, autobusové nádraží, mráz, Josef Klíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující ve Velešíně už nebudou muset čekat v mrazu. Mají nové autobusové nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.