Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obchvat Chýnova se odkládá. Majitelka pozemků poblíž trasy se odvolala proti všem třem stavebním povolením

Ředitelství silnic a dálnic musí odložit stavbu obchvatu Chýnova na Táborsku, s kterou chtělo začít letos na podzim. Jedna z žen, která má poblíž trasy pozemky, podala odvolání proti všem třem stavebním povolením. Tříkilometrový obchvat by měl podle Ředitelství silnic a dálnic stát kolem 430 milionů korun.

Městem, které leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, nyní projíždí téměř deset tisíc aut denně. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má již všechna tři potřebná stavební povolení, dostalo je během května až srpna. Proti všem povolením ale podala odvolání žena, která má v sousedství plánovaného obchvatu nemovitost. „Tato osoba podávala námitky během stavebního řízení. A nakonec podala odvolání proti vydaným stavením povolením, neboť se domnívá, že její námitky nebyly dostatečně vyřešeny. Jak rychle budou odvolací řízení vyřešena a jakým způsobem, nechceme předjímat," řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

ŘSD má vykoupené pro stavbu všechny pozemky, hotovou projektovou dokumentaci, vybranou firmu, ale stále trvá stavební řízení. Tříkilometrový obchvat povede jižně od města, ve velké většině po zemědělských pozemcích. Jeho stavba by měla trvat 27 měsíců.

S majitelkou pozemků, která se ve stavebním řízení odvolala, jednali zástupci ŘSD i města. „Snažili jsme se paní vysvětlit, že si stejně nic nevyvzdoruje, že nakonec se silnice stejně postaví, jenom je otázka kdy. Ale oni to tak nevidí, obchvat nechtějí, a když jsme jim říkali, jaké kompenzace by vám vyhovovaly, neřekli nic. Otázka je, jak dlouho do toho budou chtít strkat peníze, protože je zastupují pražští advokáti, a ti nebudou zadarmo. Má právo se odvolat, dovolávat se spravedlnosti u soudu, ale je opravdu smutné, že zájem jediného člověka, který je možná trošku i oprávněný, přebije zájem tisíců lidí. Bohužel,"  řekl starosta Chýnova Pavel Eybert.

Přes Chýnov projede podle městského měření deset tisíc aut denně, z toho je třetina nákladních. Když jsou na D1 kolony nebo uzavírky, provoz podle starosty ještě zesílí. Obchvat by měl odvést z města velkou část hlavně kamionů, ale i osobních aut. První projekt na obchvat vznikl již za druhé světové války, v roce 1940. Zůstal ale jen na papíře.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky doprava, stavba, obchvat, Chýnov, odvolání, majitelka, pozemek, silnice, Tábosrko, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, okres Tábor, Dálnice D1, druhá světová válka, Tábor, Humpolec, Pavel Eybert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Chýnova se odkládá. Majitelka pozemků poblíž trasy se odvolala proti všem třem stavebním povolením  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.