Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo obchvat Strakonic. Stál 186 milionů korun

Jeden a půl kilometru dlouhý obchvat Strakonic, který dnes otevřelo Ředitelství silnic a dálnic, vyšel na 186 milionů korun. Podle generálního ředitele ŘSD odvede stavba tranzitní dopravu z města.

Po obchvatu se řidiči podle mluvčí ministerstva dopravy Niny Ledvinové poprvé projedou už dnes odpoledne. Obchvat se stavěl od března 2017 a propojuje silnice I/4 Praha - Strážný a I/22 Vodňany - Domažlice.

„Dokončená stavba zlepší zejména průjezd tranzitní dopravy přes město ve směru nejen od Prahy a Písku na Klatovy a Horažďovice, ale i od Českých Budějovic a Strážného. Tranzit bude nyní odveden ze středu města, kde se zklidní doprava. Zlepší se také dopravní obslužnost celého města i lokalit přilehlých přímo k trase," říká k nově zprovozněné komunikaci generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Na staveništi se předstihovým průzkumem prokázalo pravěké osídlení. Na základě tohoto zjištění byl určen rozsah sídliště a provedl se zde záchranný archeologický výzkum. Našla se keramika ze starší doby železné, vrcholně středověké i novověké. Při stavbě ale narazili stavaři i na nebezpečné odpady v podloží původní silnice, což v konečném důsledku stavbu prodraží.

V jižních Čechách je to druhý otevřený obchvat během třiceti dní. Jihočeský kraj otevřel 31. srpna obchvat obce Němčice na Prachaticku. Stavba dlouhá téměř 1,6 kilometru stála 46 milionů korun. Do roku 2021 by měl podle ŘSD být hotový obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3. Odhad nákladů je 12,8 miliardy korun.

Zdroj ČTK

Štítky obchvat, dálnice, Strakonice, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, Praha, České Budějovice, Ministerstvo dopravy České republiky, Jan Kroupa, Písek, Domažlice, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo obchvat Strakonic. Stál 186 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.