Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na letišti v Plané u Českých Budějovic se teď nepřistává a ani se nikam neodlétá

Tři měsíce nevzlétne ani nepřistane na dráze českobudějovického letiště v Plané žádné letadlo. Důvodem uzavření letiště pro letecký provoz je instalace světelných a navigačních technologií, napojení pojížděcích drah k nově budovanému terminálu a také jejich rozšiřování.

Vzletové a přistávací dráhy včetně pojezdových drah českobudějovického letiště budou kvůli opravě uzavřeny do 7. prosince. To je pravděpodobný termín dokončení akce, která začala začátkem září.

Na letiště v Plané u Českých Budějovic se tak nyní nesmí létat, výjimku mají vrtulníky Integrovaného záchranného systému. Těm jsou po koordinaci s provozovatelem letiště umožněny lety na východní odbavovací ploše. Provozovatel bude poskytovat těmto letům letecké palivo na základě předchozího požadavku. 

Modernizace letiště České Budějovice začala už před deseti lety. Loni v prosinci byla zahájena poslední etapa modernizace. Jejím konečným stavem by mělo být mezinárodní letiště připravené na provoz letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320.

Marketingová manažerka Jihočeského letiště České Budějovice Martina Vodičková pro server Aeroweb uvedla, že během poslední modernizační etapy byla již téměř dokončena hrubá stavba budovy pro techniky a nový terminál již začíná dostávat svoji podobu. 

Že je Letiště České Budějovice mimo provoz ale zdaleka neznamená, že se tam nic neděje. Naopak, například za budovou ředitelství vyrostla betonárka, odkud se vozí tuny betonu na stojánku a na rozšířenou pojížděcí dráhu. Betonárka na tomto místě ale nezůstane. Po dokončení betonování provozních ploch se celý tento prostor změní na velké parkoviště pro letištní klienty. „Předpokládáme, že v prvních letech provozu veřejného mezinárodního letiště zde bude parkování zdarma," tvrdí vedení letiště na facebookovém profilu.

Letiště v Plané u Českých Budějovic provozuje společnost Letiště České Budějovice založená Jihočeským krajem a Statutárním městem České Budějovice. 


Zdroj: Facebook a Youtube Jihočeské letiště České Budějovice.

Autoři | Foto Facebook Jihočeské letiště České Budějovice

Štítky doprava, společnost, letiště, Planá, České Budějovice, letadlo, světlo, navigace, Letiště České Budějovice, Boeing 737, Airbus A320, Facebook, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti v Plané u Českých Budějovic se teď nepřistává a ani se nikam neodlétá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.