Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Mašinky lákaly. Budějcké hlavní nádraží i lokomotivní depo byly v obležení lidí

Hlahol, nadšení ze zážitku, kouř parních lokomotiv i jejich odfukování, houkání vlaků. A všude spousta lidí. Tak to vypadalo včera na budějckém hlavním nádraží a v lokomotivním depu. Historické vlaky i moderní soupravy přilákaly na Národní den železnice do Českých Budějovic návštěvníky ze všech koutů Čech i zahraničí. Program byl pestrý, lidé se dostali tam, kam to běžně nepřichází v úvahu. Podle organizátorů celodenní akci navštívilo přes třicet tisíc lidí.

Lidé chtěli při českobudějovickém Národním dni železnice vidět a vědět všechno. Návštěvníci v hojném počtu využili možnost omrknout běžně nedostupné prostory, vyslechnout si komentované prohlídky vystavených exemplářů a především prohlédnout si moderní vlakové soupravy i historické lokomotivy a vozy. Některé historické kousky mohli lidé vidět už na samotných nástupištích hlavního nádraží.

Ale zaujala i moderna. Přijel Railjet a na nádražním nástupišti číslo 3 byl obrovský zájem o Pendolino. Kdo si ho chtěl prohlédnout, muset si ale vystát více než půlhodinovou frontu. „Stálo to za to. Já nemám šanci Pendolino jinak vidět, tak jsem využil tuhle výjimečnou příležitost, kdy dorazilo i k nám do Budějovic. A prohlédl jsem si ho. Musím pochválit pana strojvedoucího, nebo jak se říká šoférovi Pendolina, ochotně mi odpovídal úplně na všechno. A že jsem byl teda hodně zvědavý," neskrýval své nadšení Jan Motl z Českých Budějovic.

Ale velcí i malí obdivovali také vyparáděné staré parní lokomotivy. „Já tam nechci, je to jako peklíčko," bránil se nakouknutí do parní lokomotivy, která si sice spokojeně odfukovala, ale ze které se kouřilo a všelijak to v ní bublalo, malý blonďáček a raději zůstával v bezpečí své maminky. A tak se „obětoval" jen tatínek. Ten si to ale náležitě užíval. „Je to paráda. Tyhle mašinky mají své kouzlo. Jsem rád, že jsme na akci vyrazili," řekl Pavel Kouba ze Strakonic. 

A stejně skvělá podívaná i nával byly v lokomotivním depu, které otevřelo veřejnosti své útroby. Lidé mohli vidět depu až do kuchyně. Na trasy kolem Českých Budějovic byly také vypravovány historické soupravy a i o ně byl obrovský zájem. Podle organizátorů celodenní akci, která vyvrcholila Noční vlakovou show a která už byla dlouho dopředu beznadějně vyprodána, navštívilo přes třicet tisíc lidí. Kromě show bylo všechno k vidění i k vyzkoušení zdarma.

Oslavy stého výročí založení samostatné Československé republiky a Československých státních drah přispěly ke vzniku hned dvěma novým publikacím, které mapují vývoj železniční dopravy u nás i na Slovensku. Jedna nese název Historie státních drah 1918–2018 a druhá Železnice Českobudějovicka od počátku po současnost. Spoluautorem této publikace je Jiří Kafka, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích. Kniha je doplněna historickými, dobovými i současnými fotografiemi známého fotografa Českobudějovicka Milana Bindera, kterého znají i čtenáři Budějcké Drbny z pravidelného sobotního seriálu.

Slavnostní křty obou knih vlastně odstartovaly atraktivní Národní den železnice. Na početné návštěvě akci neubrala ani nehoda posunované lokomotivy a odstavených osobních vagonů, která se stala v předvečer dne železnice a jejíž následky se odstraňovaly ještě v sobotu dopoledne.

ČTĚTE ZDE: Tři lidé se zranili při srážce lokomotivy s vagony na budějckém nádraží

Národní den železnice - České Budějovice 2018

Neděle, 23. září 2018, 21:23

Národní den železnice - České Budějovice 2018
Národní den železnice - České Budějovice 2018

Štítky společnost, doprava, železnice, nádraží, depo, lokomotiva, pendolino, České Budějovice, hlavní nádraží, parní lokomotiva, Česko, Pavel Kouba, Jan Motl, Jiří Kafka, Milan Binder, Railjet, České dráhy, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Symptomatické. Kraj, jehož úředníci téměř zničili osobní železniční dopravu na svém území, hostil takovou pěknou akci. Zavřené 2 tratě, zničené osobáky mezi kraji (železná/železniční opona), zcela nefunkčí příměstské osobáky, zrušené os. vlaky na hlavní trati č. 220, za deset tet úbytek cestujících ve veřejné dopravě o téměř 60%, skoro mrtvá víkendová doprava, autobusy průměrně obsazované celými 6 cestujícími. To vše zařídila parta povalečů z JIKORDu, velice bohatě zaplaceném odkladišti politiků. Jedno mega ročně na hlavu a úplná nezávislost na výsledku své práce (rušení vlaků), to je panečku rachota snů! Hlavně že se (pro koho asi) vaří prachy přes t zv. "autobusák", GWTR, špitály, heliport, letiště.... Házení perel sviním bylo uspořádání takové hezké akce v krajském městě, v jehož okolí (dle mínění tamních provinčních politiků) zřejmě žijí lidé II a III kategorie ve stovnání kupř. s krajem Středočeským. Lidé, na nichž se dá skvěle ušetřit - třeba zrovna absencí normální veřejné dopravy.

Pondělí, 24. září 2018, 08:38Odpovědět

VIDEO/FOTO: Mašinky lákaly. Budějcké hlavní nádraží i lokomotivní depo byly v obležení lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.