Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihočeském Boršově bude nový viadukt za 21 milionů korun

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) začala stavět železniční viadukt v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Stavba, na kterou obec čekala desítky let, by měla být hotová 30. listopadu a vyjde na 21,4 milionu korun.

Hlavní práce začnou 24. září na trati a 27. září na silnici pod mostem. Vlaky na trati nepojedou od 24. září do 23. listopadu, dopravce je nahradí autobusy.

Původní most SŽDC zbourá a postaví nový. „Zvětší se průjezdná šířka pod mostem, což byl hlavní požadavek obce,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Silniční doprava pod mostem skončí 27. září, poté projedou ve všední den jen hasiči a vozy městské hromadné dopravy. Ve svátky a o víkendech bude uzavírka úplná.

Provoz chce SŽDC obnovit v listopadu, až bude stavba hotová. Na rozšíření viaduktu, který má za sebou několik oprav, čekala obec desítky let. Pilíře viaduktu jsou původní z roku 1891. „Úzké hrdlo se stávalo více a více nebezpečné. Z jedné strany viaduktu máme školu a z druhé strany je sokolovna. Jediná možnost, jak se tam dostat, bylo jít pod viaduktem, kde není chodník, po silnici. V létě tady máme vodáky, těch jde během třech měsíců na vlak okolo 30 tisíc a musí od řeky projít pod viaduktem. Jde o to, že tam jezdí auta a mezi auty se motali chodci a nebyl tam chodník,“ řekl starosta Boršova Jan Zeman.

Pro obec je klíčové, že pod viaduktem bude dva metry široký chodník krytý zábradlím. Silnice bude široká šest metrů a po každé straně bude metr široké ochranné pásmo. Chodník a práce na silnici budou podle starosty hotové v dubnu 2019. „Problém byl i s průjezdy autobusů, které mají na střeše klimatizaci, viadukt byl nízký,“ řekl Zeman.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky viadukt, Boršov, vlak, novinka, Správa železniční dopravní cesty, silnice, okres České Budějovice, Boršov nad Vltavou, chodník, Ján Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeském Boršově bude nový viadukt za 21 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.