Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké silnice budou osazeny čidly. Mají zlepšit řízení dopravy ve městě

Na konci září bude třiadvacet vozovek v Českých Budějovicích osazeno speciálními čidly, která přispějí k efektivnějšímu řízení dopravy ve městě. Nový chytrý systém by si měl sám zajistit všechny důležité dopravní informace na silnicích. Data poté budou sloužit k samotnému řízení křižovatek.

Data bude sbírat 114 vzdálených křižovatkových detektorů umístěných do vozovky na 23 místech. „Jedná se o osazení strategických detektorů na 36 profilech. Ty jsou určeny pro sledování dopravy, její intenzity, klasifikaci dopravního proudu a rychlosti vozidel. Zásadním přínosem je možnost kontinuálního sledování a vyhodnocování dopravní situace. Takto získaná data budou sloužit nejen pro dopravně inženýrské rozhodování, ale v budoucnu i pro dopravně závislé řízení, které bude pružně reagovat na aktuální dopravní situaci,“ uvedl náměstek primátora František Konečný s tím, že pomocí mobilní GSM/GPRS sítě budou data přenášena přes komunikační zařízení do dopravní řídicí ústředny v budově Městské policie v ulici Jaroslava Haška. Ta bude doplněna o modul pro záznam a zpracování těchto dat.

Pro měření rychlosti musí být na silnici vždy dva detektory za sebou v jednom jízdním pruhu s odstupem 6 metrů od sebe. Detektory pracují na principu magnetického pole a jsou umístěny do osy jízdního pruhu přímo do vrchních konstrukčních vrstev v hloubce okolo 18 centimetrů ve vozovce, což umožňuje například i frézování horní obrusné vrstvy vozovky.

Přenosová a komunikační zařízení budou umístěna na sloupy veřejného osvětlení, světelného signalizačního zařízení a na trakční stožáry. 

V jakých místech čidla najdeme?

Oblast centrum – Pražská třída, Rudolfovská třída, Lidická třída, Husova třída, ulice Na Sadech

Oblast západ – Husova třída, ulice Levobřežní, Na Dlouhé louce, Branišovská

Oblast jih – Lidická třída, ulice Mánesova a Novohradská

Oblast východ – Rudolfovská třída, ulice Nádražní, Zanádražní, Dobrovodská, Mánesova

Oblast severovýchod – Pražská třída, ulice Okružní, Zanádražní, Nádražní, Strakonická

Oblast severozápad – ulice Levobřežní a Strakonická

Instalace čidel krátkodobě omezí na několika místech dopravu. „Snažíme se většinu prací zvládnout mimo dopravní špičku nebo o víkendech. V místech, kdy práce vyžadují vypnutí trakčního vedení, jsou prováděny v noci, kdy trakční vozidla nejsou v provozu,“ dodal Martin Voch, náměstek ředitele pro montážní činnost společnosti AŽD Praha, která detektory v Budějcích umisťuje. 

Poslední čidla by měla být umístěna do konce září. Celková cena zakázky se vyšplhala na 6,1 milionu korun.

Foto Jana Kroneislová

Štítky čidla, doprava, České Budějovice, novinka, semafor, křižovatka, silnice, senzor, František Konečný, Jaroslav Hašek, AŽD Praha, GSM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D. Haubelt

Naprosto souhlasím s názorem Zipe Pezi. Poslední příklad sypání písku do příměstské hromadné dopravy je zrušení linky MHD č.4 ve prospěch Jihotransu. Ten sice jezdí "stejně", jako bývalá 4ka, ale za jiné ceny a hlavně - není možný přestup na jeden lístek mezi MHD a Jihotransem. Tohle že je 21. století?!? Co komu asi přinesla změna docela dobře fungující záležitosti v nespolupracující paskvil???

Čtvrtek, 13. září 2018, 14:21Odpovědět

Zipe Pezi

.. A stejně všichni víme, že to moc nepomůže. Aut je zkrátka příliš. Hlavně z důvodu absence použitelné příměstské veřejné dopravy. Lék je - rovnoměrný takt a dostatečná hustota spojů autobusů a vlaků společně s parkovacími restrikcemi měst zkrátka přesvědčí lidi z venkova, že jejich plechový miláček ve městě překáží a ničí místním životní prostředí. Jde to v okolí Prahy, Brna, Plzně, či Ostravy, půjde to i zde. Minulá vedení kraje veřejnou dopravu sofistikovaně ničila, viz. kupř.: https://www.koridory.cz/archives/11591/ někdy a někde vlaky nahradila busy, které pak stojí v oněch kolonách hezky s ostatními, kterým "nic nejede" a musí auty... Poděkujme: Zimolovi, Kubovi, Žemličkovi, vedení Jihotranzu (převodníku peněz), důchodci Študlarovi a dalším.

Středa, 12. září 2018, 08:41Odpovědět

Budějcké silnice budou osazeny čidly. Mají zlepšit řízení dopravy ve městě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.