Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Diskutovaná autobusová městská linka 24 v Budějcích končí

, aktualizováno 24. srpna 2018, 13:04

Autobus v Krajinské ulici. Jedno z nejdiskutovanějších témat posledního tři čtvrtě roku. Počáteční vlnu odporu střídaly kladné reakce a naopak. Po deseti měsících ale Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl, že linka do pěší zóny Krajinské ulice nepatří. Dal tak za pravdu Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic a magistrát spor prohrál.

Krajský soud zrušil platnosti stávajícího dopravního značení, které provoz linky 24 v historickém centru města umožňovalo. Do Krajinské tak čtyřiadvacítka nesmí. Posledním dnem provozu linky 24 tak bude pondělí 27. srpna.

„Dopravní podnik města České Budějovice společně s vedením města intenzivně pracuje na alternativním řešení propojení záchytného parkoviště Jírovcova s historickým centrem města," uvádí podnik na facebookovém profilu s tím, že o dalším vývoji bude veřejnost informovat.

Pravdivost informace o zrušení linky potvrdil i budějcký náměstek primátora František Konečný. „Jsem z toho velice smutný, protože soud upřednostil zájmy několika lidí, kterým vadí, že jim v desetiminutovém intervalu projede pod okny autobus. Jsou lidé, kterým pod okny projede denně tisíce aut,“ uvedl Konečný. Podle něj se ale dal takový výsledek očekávat, překvapila ho rychlost, jakou celá situace postupovala. 

Zdůraznil ale, že situaci nevzdávají, a jak už v minulosti zmínil, mají náhradní plán. Ten pracuje s verzí, že by linka číslo 24 místo Krajinské ulice projížděla ulicí U Černé věže. Rozsudek se podle něj nijak nedotkne ani nově vybudovaných zastávek na Senovážném náměstí nebo u nemocnice. „Rozhodnutí se týká Krajinské ulice, kterou autobus jezdit nebude. Nyní tedy budeme hledat náhradní trasu. Vše ostatní zůstává plně funkční,“ upozornil Konečný.

Zatímco na jedné straně zavládl smutek, v táboře odpůrců linky 24, která byla trnem v oku hlavně proto, že projížděla Krajinskou ulicí, panuje spokojenost.

„Mám obrovskou radost," neskrýval nadšení Karel Pražák, zástupce Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic, které proti lince městské hromadné dopravy historickým centrem Českých Budějovic bojuje hned od zavedení tohoto spoje. „Městská hromadná doprava mezi historické domy do úzké uličky v centru Budějc, kde je památková zóna, prostě nepatří. Zavedení dopravy do historického centra je v rozporu se zákonem," opakuje znovu zástupce sdružení.

„Já jsem potěšen, že alespoň jeden orgán v Budějcích se drží zákona a rozhoduje podle práva," dodal Pražák, podle kterého je rozhodnutí soudu prvním krokem k tomu, aby se pěší zóna v Krajinské ulici mohla zrekonstruovat a byla pěkným místem pro lidi.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky doprava, autobus, linka, soud, rozhodnutí. České Budějovice, České Budějovice, historické jádro města, František Konečný, Karel Pražák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutovaná autobusová městská linka 24 v Budějcích končí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.