Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jsme tu jako v kleci, štve obyvatelku Lhotic. Vesničky u Lišova, kterou svírají opravy silnice

„Úplně nás odřízli od okolního světa. Uzavřeli nám vjezd do Lhotic a ani výjezd není možný. Opravují tu silnici a my se nemáme jak dostat k doktorovi ani na nákup, jiná silnice tady není. Jak je možné, že nás nikdo neinformoval? Nikdo se s námi ani teď o situaci nebaví," stěžuje si Marie Copáková ze Lhotic u Lišova na Českobudějovicku.

„Silnice číslo II/146 je uzavřená z obou stran. Jak od křižovatky směrem na Prahu a na Hlubokou nad Vltavou, tak i od nás na Lišov. Jiná cesta tudy nevede, tak jsme tu jak v kleci. Když jsem volala na výstavbu dálnic a silnic, tak mi řekli, aby jsme byli rádi, že nám udělají novou silnici," postěžovala si osmašedesátiletá obyvatelka Lhotic Marie Copáková. 

„Silnice je prý uzavřená už od začátku srpna, my jsme to ale zjistili později, ve středu ráno, kdy jsme potřebovali dojet k lékaři. Byla uzavírka napřed směrem na Borek a Budějce. Když jsme jeli zpět domů, tak jsme to vzali přes Lišov a Kolný, a uzavírka byla i zde. Nezbylo nám než tudy jet. Před Lhoticemi byl stroj, který strhával starý povrch. Muž, který ho obsluhoval, nám ukázal, ať jedeme, ale když jsme popojeli, tak tam byl vant shrnutého asfaltu, že jsme museli zajet až k domku na okraji Lhotic. Přesto i do vantu jsme museli zajet. Je to hrozné, když nás takhle omezují," štve seniorku, která proto kontaktovala v neděli 12. srpna redakci Budějcké Drbny.

Práce nejsou ve skluzu a potrvají do konce srpna

Podle informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, která je investorem stavby, je oprava uvedeného úseku součástí modernizace silnice II/146 Hluboká nad Vltavou – Lišov. „Práce začaly už 23. července a termín dokončení je naplánován na 24. října. Akce je rozdělena do tří etap. Konkrétně na průtahu Lhoticemi, kde se kompletně vyrovnávají podkladní vrstvy, osazují se obrubníky, provádí se vyrovnávka kanalizačních šachet, bude hotovo v pátek 31. srpna. A to včetně ložné a obrusné vrstvy i dokončovacích prací. Ty probíhají v souladu s harmonogramem stavebních prací, nepředpokládá se jejich zdržení," upřesnila informace investiční technička a referentka dotačních titulů Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Michaela Novotná.

„Štve to nejen mě, ale i další lidi ze vsi. Štve nás, že nám Eurovia, která práce provádí, dělá problém tím, že jezdíme přes silnici, která se opravuje. Nikdo nás neinformoval, nevysvětlil, co a jak dlouho se tady bude dělat. Neporadil nám, kudy teda máme jezdit," dodává dál naštvaná žena.

S tvrzením obyvatelky Lhotic ale v žádném případě nesouhlasí Jiří Švec, starosta Lišova, pod který Lhotice spadají. „O plánované modernizaci silnice jsme včas informovali. Potvrdí to i předseda lhotického osadního výboru Michal Přibyl," uvedl Švec.

Obyvatelé Lhotic domů i do města projedou

O vysvětlení situace rozhořčené obyvatelce Lhotic se pokoušel také Jiří Kubeš, jednatel společnosti Signistav, která se postarala o dopravní značení a vyznačení dopravní uzavírky a objížděk při modernizaci silnice II/146. „Ano, obyvatelé Lhotic mají ztížený přístup ke svým domovům a tudíž i z obce. Ale v žádném případě to není tak, že jsou odříznutí od okolního světa. Lhotičtí se do své obce dostanou, mohou domů i pryč. Uzavírka je kromě jiného osazena také značkou, která jasně říká, že dopravní obsluze je vjezd povolen, což znamená, že kdo tam má trvalé bydliště, může normálně projet," vysvětlil Jiří Kubeš.

Ten zároveň odmítá nařčení, že byl na obyvatelku Lhotic, Marii Copákovou, arogantní. „To ani náhodou, naopak, ta dáma si vedla pořád svou a nechtěla si nic nechat vysvětlit. A já jsem se hodně snažil ji uklidnit," dodal.

„Ano, je možné že někdy je průjezd obcí složitější, ale není to tak, že by lidé nemohli ze svých domovů a ani do nich. Mohlo se stát, že na několik hodin nějaký den byla silnice zcela uzavřena z důvodu, které si vyžádaly práce. Provádíme totiž modernizaci silnice náročnější, ale velmi kvalitní metodou. Ta zaručuje mnohem delší trvanlivost povrchu silnice," vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha. Ten věří v pochopení a trpělivost obyvatel Lhotic. „Znovu zopakuji, že nedojde k prodloužení termínu, protože práce běží podle harmonogramu, Ta silnice už byla v katastrofálním stavu a potřebovala opravit," podotkl Štícha.

Štítky doprava, oprava, silnice, obyvatelka, Lhotice, stížnost, přístup, Lišov, Českobudějovicko, okres České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Jihočeský kraj, údržba, Jiří Švec, Jiří Kubeš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme tu jako v kleci, štve obyvatelku Lhotic. Vesničky u Lišova, kterou svírají opravy silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.