Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tragická řeč čísel na českých silnicích. Dramaticky narostl počet mrtvých chodců i dětí

Více nehod, mrtvých a lehce zraněných, pokles těžce zraněných. Tak by se dalo shrnout prvních sedm měsíců na českých silnicích. Přibylo také o třicet procent více usmrcených chodců. Dětí zemřelo čtrnáct, o devět více než loni. To je nejvíce za posledních deset let.

Do konce července letošního roku vyšetřovala policie celkově 58 776 dopravních nehod, při kterých přišlo o život 287 lidí. Dalších 1304 utrpělo zranění těžké a 14 191 lehké. Oproti stejnému období roku 2017 narostl počet nehod o 599. Zvýšil se i počet jejich obětí, a to o 19, tedy 7,1 procenta. O 496 více bylo i lehce zraněných. Naopak se snížil o 41 (tři procenta) počet těžce zraněných.

Během prvních sedmi měsíců letošního roku zemřelo na českých silnicích celkem 139 cestujících v osobních automobilech (z toho bylo 103 řidičů a 36 spolujezdců), 65 chodců a 49 motocyklistů. Dále pak zahynulo 20 cyklistů, dvanáct lidí jedoucích v nákladních automobilech a dva v autobusech. Usmrcených chodců bylo více o 15, cestujících v osobních vozech zahynulo meziročně o šest více, motocyklistů o osm a lidí cestujících v autobusech o jednoho. Naopak o čtyři méně obětí bylo z řad lidí jedoucích v nákladních automobilech a rovněž tak poklesl počet usmrcených cyklistů, a to o pět. Do konce července zemřelo na českých silnicích čtrnáct dětí, z toho pět během prvního prázdninového měsíce.

Dramatický nárůst mrtvých chodců i dětí  

Markantní je enormní – tedy třicetiprocentní – meziroční nárůst usmrcených chodců. Smutná první příčka patří Praze s devatenácti oběťmi, s velkým odstupem následují kraje Moravskoslezský (devět), Jihomoravský (osm), Ústecký (šest) a dále pak kraje Olomoucký a Středočeský (shodně po pěti mrtvých). Smutný peloton uzavírají kraje Karlovarský a Královéhradecký (po třech obětech), Pardubicko, Zlínsko a Vysočina (po dvou usmrcených) a Plzeňsko s jednou obětí.

Na Liberecku naopak doposud žádný chodec nezahynul. „Velmi znepokojivým zjištěním je, že do konce července přišlo při nehodách čtrnáct dětí. To je o devět více než loni a navíc nejvíce od roku 2007, přičemž v roce 2008 zemřelo rovněž čtrnáct našich nejmenších,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Nejvíce dětí zemřelo na Olomoucku, a to čtyři. Následují Praha a Plzeňsko se dvěma mrtvými a kraje Středočeský, Ústecký, Královéhradecký, Moravskoslezský, Karlovarský a Vysočina (shodně po jedné oběti).

Seniorů přišlo o život celkem 71. I červenec tak potvrdil poznatek, že podíl lidí ve věku nad 65 let na celkovém počtu obětí nehod se začíná blížit jedné čtvrtině. To je o 1deset procent více než před deseti lety.   

Alkohol byl zjištěn u 2591 viníků dopravních nehod, což bylo o 204 případů více než loni. Při těchto nehodách zemřelo celkově šestnáct lidí, meziročně o dvanáct méně. Ve čtrnácti případech byla hladina alkoholu vyšší než jedna promile. Alkohol ve spojení s drogami byl zjištěn u dalších 28 nehod, o život přišla jedna osoba. Samotné drogy pak asistovaly u 141 nehod, které se však naštěstí obešly bez mrtvých.

Pokračuje i smutný trend ujíždění od nehod. Do konce července bylo takových případů 10 110, meziročně o 244 více. O život při těchto smutných incidentech přišlo osm lidí. Loni za stejnou dobu nikdo. Počet mrtvých je již o jednoho vyšší než za celý loňský rok,“ uvádí Roman Budský.

Počet mrtvých meziročně vyšší v šesti krajích

V šesti krajích se počet obětí nehod zvýšil, v sedmi snížil, na Královéhradecku zůstala bilance stejná. Nejvíce lidí zemřelo na silnicích Středočeského kraje (55), zde také došlo k největšímu nárůstu, a to o 22 případů. Celkem 28 mrtvých si vyžádaly nehody v Moravskoslezském kraji (meziročně o šest více).

Dalších 24 lidí zahynulo v Jihomoravském kraji, zde však došlo k významnému poklesu o osm obětí. Naopak v Praze se počet mrtvých dramaticky zvýšil, a to z devíti na 23, čili o více než 150 procent. Dalších 22 osob zahynulo na Plzeňsku, což je však o 11 méně než loni.

V Jihočeském kraji zemřelo 21 lidí, i zde došlo k poklesu, a to o tři případy.

Na Olomoucku přišlo o život dvacet lidí, což bylo o šest více než loni. Naopak nejméně lidí přišlo letos o život na Liberecku (celkově devět, tedy meziročně o šest méně), Karlovarsku a Královéhradecku (shodně po dvanácti). Na Zlínsku zemřelo třináct lidí, na Vysočině čtrnáct, na Pardubicku šestnáct a na Ústecku osmnáct. 

Tisková zpráva

Štítky krimi, doprava, nehoda, silnice, smrt, dítě, chodec, statistika, havárie, Královéhradecký kraj, Praha, Středočeský kraj, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragická řeč čísel na českých silnicích. Dramaticky narostl počet mrtvých chodců i dětí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.