Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský kraj začne opravovat silnici z Nové Pece. Akce přijde na více než sto milionů korun

Jihočeský kraj začne v polovině srpna opravovat silnici z Nové Pece do Rakouska, kudy jezdí v zimě lyžaři do střediska Hochficht. Náklady na první část prací budou 108 milionů korun.

Kraj chce silnici opravit a rozšířit. Poslední tříkilometrový úsek prochází po hranici Národního parku Šumava, zde se šířka nezmění, přibudou ale místa k vyhýbání aut. „Úzkou silnici mezi Novou Pecí a přechodem Schöneben využívají v zimě hlavně lyžaři, kteří si oblíbili rakouský areál Hochficht. Dvanáctikilometrový úsek je v některých místech široký pouze tři metry," uvedla Jitka Liláková z krajského odboru veřejných zakázek a investic. 

Podle odhadů provozovatelů areálu může po silnici, kterou léta využívala jen pohraniční stráž, projet v sezoně přes 300 českých aut denně.

Jihočeský kraj chce silnici rozšířit. První práce začnou v půli srpna, na tříkilometrovém úseku od státní hranice k areálu bývalé vojenské roty. Kraj opraví silnici a vybuduje několik takzvaných výhyben. „Jsou to místa, kde neprojedou dvě auta proti sobě, ale budou se moci vzájemně vyhnout," uvedl Radek Šíma z kanceláře hejtmanky Jihočeského kraje. V tomto úseku, jehož oprava by měla skončit ještě letos, kraj silnici nerozšíří, protože hraničí s územím Národního parku Šumava.

Práce Jihočeský kraj rozvrhl do pěti etap a stavby mostu na hraničním přechodu Zadní Zvonková - Schöneben. Další část prací plánuje kraj na červenec až říjen příštího roku.

Náklady za dvě etapy prací a hraniční most budou 108 milionů korun bez DPH. U ostatních tří etap ještě nemá kraj stavební povolení, i proto nejsou celkové náklady oprav známé. Při každé etapě prací bude silnice zcela zavřená. Kvůli tomu, jak je úzká, není podle Šímy možné dělat stavební práce za částečných uzavírek.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky doprava, silnice, oprava, uzavírka, objížďka, Nová Pec, Prachaticko, Jihočeský kraj, Hochficht, Rakousko, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj začne opravovat silnici z Nové Pece. Akce přijde na více než sto milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.