Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Děti, senioři a dárci krve budou v Budějcích jezdit městskou za hubičku

Děti do patnácti let, senioři nad pětašedesát let a držitelé Zlaté Janského plakety za čtyřicet bezplatných odběrů krve budou jezdit městskou hromadnou dopravou v Českých Budějovicích téměř zadarmo. Novinka bude platit od letošního 1. září. Změnu tarifu pro zmiňované tři kategorie schválila rada města. Dopravnímu podniku tak klesnou příjmy asi o dvacet milionů korun.

Tím, že jízdné nebudou uvedené kategorie platit, klesnou budějckému dopravnímu podniku příjmy o dvacet milionů korun. Ty dorovná město. „Rozhodně to není problém, protože peníze na to máme, neomezíme proto žádné investiční akce, například výstavbu dětských hřišť. To se opravdu nemusí nikdo obávat. Pokles příjmů pokryjeme z peněz vybraných na daních, protože státní daňová politika je skvěle vedení a město má z daní podíl, řekl náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Podle něj je chystaná novinka ale velmi významná. U dárců krve je to ocenění, poděkování za to, že tolikrát darovali nejcennější tekutinu. U dětí vidíme ale asi největší potenciál. Když ony začnou jezdit, může to mít vliv i na jejich rodiče. A tím, že si děti zvyknou jezdit autobusem, je velká šance, že ho budou využívat dál, že městská hromadná doprava pro ně nebude nějakou sockou, jak si o ní někdo myslí. Seniorům, pro které je jízdné nyní nemalou finanční zátěží, chceme dát najevo, že si jich vážíme. Je to pomoc seniorům,“ řekl náměstek českobudějovického primátora František Konečný, který si od bezplatného jízdného pro děti slibuje i to, že část rodičů své ratolesti přestane vozit auty do škol, čímž podle něj klesne množství nebezpečných dopravních situací, které ráno u škol nezřídka vznikají.

„Je to smysluplné řešení. Není víc způsobů, jak podpořit lidi v městské hromadné dopravě,“ kvitoval novinku náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola, kterému souhlasně přitakával jeho kolega Petr Holický. „To je co může město udělat pro lidi v rámci sociální politiky. A proto je dobře, že tento krok činíme,“ podotkl.

Městská hromadná doprava ve městě ročně přepraví 38,6 milionu cestujících. V Českých Budějovicích je podle náměstka Konečného šest tisíc dětí - abonentů městské hromadné dopravy, na kterou roční kupon pro dítě stojí 1250 korun. Zmiňované skupiny, kterých se zářijová novinka týká, si ale přece jen za skoro symbolický poplatek budou muset pořídit kupon. Pro děti a dárce krve bude stát 200 korun, důchodci za něj dají pouhých deset korun. 

„Zvažovali jse, zda seniory z pořízení kuponu nevynecháme, ale nejde to. Chceme vše monitorovat. Potřebujeme shromažďovat data, která nám pak poslouží k vyhodnocení. Jinak se k potřebným údajům neostaneme. A na zmiňovaná data se zase vážou dotace, kvůli nim potřebujeme mít nějaká data,“ vysvětlil Podhola. Náměstek Konečný ještě připomněl, že v rámci aktuálního tarifu platí sleva na jízdném v městské hromadné dopravě i pro další uživatele starobního důchodu. „Není to sleva stoprocentní, ale rozhodně není zanedbatelná,“ podotkl Konečný. 

Je dobře, že vybrané skupiny lidí budou jezdit městskou hromadnou dopravou zadarmo?

Celkem hlasovalo710 čtenářů

Štítky doprava, jízdné, dítě, senior, dárce krve, městská hromadná doprava, České Budějovice, František Konečný, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Měl by se také činit kraj a zavést JČ venkovu srovnatelnou úroveň veřejné dopravy, jakou mají občané krajů Jihomoravského, či Středočeského. To zatím nehrozí, protože se chovají dle: https://www.k-report.net/discus/archiv2013/28/Integrovany_dopravni_system__IDS_-242981.pdf Občan venkova JČ kraje je zkrátka občanem II. kategorie, kterému musí stačit veřejná doprava střihu některé odlehlé oblasti Albánie.

Pátek, 8. června 2018, 08:43Odpovědět

ANKETA: Děti, senioři a dárci krve budou v Budějcích jezdit městskou za hubičku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.