Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Je rozhodnuto. Budějčtí taxikáři budou od září povinně skládat zkoušku z místopisu

Českobudějovické zastupitelstvo znovu jednalo o vyhlášce upravující podmínky taxislužby na území města. Ta by měla řidičům nařizovat povinné zkoušky nejen z místopisu, ale například i z právních předpisů o ochraně spotřebitele. Usnesení bylo zastupitelstvem přijato v pondělí 14. května a vyhláška začne platit od 1. září.

Na pondělním zastupitelstvu vystoupil Josef Švácha, zástupce spolku taxikářů, který v loňském roce vznesl požadavek na zřízení nové vyhlášky. Svůj negativní postoj před hlasováním o přijetí vyhlášky vyjádřil zatupitel Pavel Burda. „V předchozích jednáních jsem to nepodpořil a můj názor zůstává stejný. Podle mne tato vyhláška nic nevyřeší. Uvědomuji si, že to taxikáři nemají jednoduché, ale nevím, jak by jejich situaci měla tato vyhláška vyřešit. Chtěl bych slyšet nějaké přesvědčující argumenty,“ řekl Burda.

Na to při svém vystoupení zareagoval Jindřich Švácha. „Argumentů je hned několik. Vyřeší to jednoduchou věc, udělá se pořádek a narovnají se podmínky v taxislužbě. Zastupitelé mají možnost udělat pořádek, aby tu nenastaly problémy, které se dějí v jiných městech. A v Jihočeském kraji už některá města, jako jsou Strakonice a Písek, takovou vyhlášku mají,“ nechal se slyšet.

V současnosti je na území města zaregistrováno 420 řidičů taxislužby, ale podle Šváchy jsou mezi nimi i mladí kluci, kteří si dle jeho slov myslí, že když mají svítilnu, řídí sanitku. „Dopravní policie je pak na nás naštvaná a bere nás všechny za jedno,“ řekl Švácha.

Materiál byl předložen zastupitelstvu města k projednání jíž potřetí v nezměněné podobě. Poprvé nebylo přijato usnesení, podruhé nebylo projednání vyhlášky zařazeno do programu. Třetí jednání, které se uskutečnílo 14. května, ale rozhodlo ve prospěch spolku 1. jihočeská taxi a usnesení bylo přijato. Pro zavedení vyhlášky totiž hlasovalo 32 zastupitelů, proti jeden a osm se zdrželo hlasování.

Od 1. září tak budou muset řidiči taxislužby na území Českých Budějovic prokázat své znalosti místopisu, obsluhy taxametru a právních předpisů upravujících provozování taxislužby a ochranu spotřebitele.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vyhláška, taxi, taxikáři, přeprava, služba, místopis, zkouška, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Vaněk

„Dopravní policie je pak na nás naštvaná a bere nás všechny za jedno,“ řekl Švácha.
Mám tomu rozumět tak, že Dopravní policie bezdůvodně trestá taxíkáře jen proto, že jsou taxíkáři? To se mi zdá nějaké divné. Nejde o pomluvu policie?

Neděle, 20. května 2018, 07:43Odpovědět

Je rozhodnuto. Budějčtí taxikáři budou od září povinně skládat zkoušku z místopisu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.