Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeský koordinátor dopravy zlevňuje a zkvalitňuje veřejnou dopravu

PR článek

Naším hlavním cílem je Zajištění dopravní obslužnosti veřejnou dopravou v souladu s legislativou Evropské unie, České republiky a s příslušnými rozhodnutími samosprávy kraje. To je hlavním cílem Jihočeského koordinátora dopravy. Ten připravuje a postupné zavádí integrovaný dopravní systém kraje, který také organizuje a řídí. Příkladem levnější veřejné dopravy mimo Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje je Jihočeská krajská jízdenka Jikord plus. Jihočeský koordinátor dopravy je také jedním z partnerů řady evropských projektů.

Jednou z aktivit Jihočeského koordinátora dopravy (Jikordu) je efektivní vynaložení finančních prostředků určených do oblasti dopravy z veřejných rozpočtů. Tato aktivita je naplňována mimo jiné i prostřednictvím evropských projektů. Jedním z nich je RuMobil (Rural Mobility), který je založen na nadnárodní spolupráci veřejných institucí a jejich dopravních subjektů.

Projekt hledá řešení problematiky veřejné dopravy v řídce osídlených regionech. Hlavním cílem je zajištění dopravní dostupnosti pro venkovské obyvatelstvo, ve kterém se v posledních dekádách projevují demografické změny s tendencí ke stárnutí populace. Projekt začal 1. června 2016 a je realizován do 31. května 2019 v rámci programu Interreg Central Europe, a je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj. Projektu se v současné době účastní dvanáct partnerů ze sedmi států středoevropského prostoru.

Jedním z výstupů projektu RuMobil je zavedení pilotního provozu autobusové linky 330012 z Kaplice-nádraží přes Besednici a Soběnov do Benešova nad Černou. Autobusová linka je v provozu letos od 1. dubna do 31. července, denně, včetně víkendů a státních svátků. Doprava je zajištěna malokapacitním autobusem s dvaceti místy k sezení.

Důraz pilotní linky je kladen na provázanost s vlakovými spoji v přestupním uzlu Kaplice-nádraží. Trasa linky je navržena za účelem rozšíření současné nabídky veřejné dopravy a zkvalitnění dopravní dostupnosti území. Linka je určena především místnímu obyvatelstvu, nicméně splňuje i funkci turistickou.

Díky své trase zpřístupňuje přírodně unikátní oblast Soběnovské vrchoviny, nazvané také Slepičí hory. V oblasti lze navštívit celou řadu zajímavostí, jako je zřícenina hradu Pořešín a Sokolčí, za návštěvu stojí rozhledna Slabošovka, lze se projít údolím Černé či zdolat vrcholy Kohout anebo Slepice. Z Benešova nad Černou je možné vydat se pěšky dále do Novohradských hor.

Cestující, kteří se prokáží platným železničním a autobusovým jízdním dokladem z pilotní linky, mají nárok na třicetiprocentní slevu ze vstupného na hrad Pořešín a do expozice středověké kovárny.

Po ukončení provozu se ve spolupráci s Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích pilotní projekt vyhodnotí a následně se rozhodne o případném dalším provozu.

Aktuální informace jsou dostupné na Facebooku, kde je také možné podělit se o své zážitky.

Na zmiňované lince je uznávaná i Jihočeská krajská jízdenka Jikord plus.

Jihočeská krajská jízdenka Jikord plus je jednodenní papírový jízdní doklad. S platnou jízdenkou si lze užívat krás nejen Jihočeského kraje a to jen za 250 korun. Je platná pro dvě dospělé osoby a až tři děti do patnácti let.

Jikord plus platí po celém Jihočeském kraji na všechny vlaky provozované dopravcem České dráhy a GW Train Regio, dále na všechny linkové autobusy v závazku veřejné služby i na městskou hromadnou dopravu. Jízdenka zároveň nabízí různé benefity ve formě zlevněných vstupů do vybraných kulturních zařízení.

Jelikož jde o papírový jízdní doklad, má svá předprodejní místa, a to nejen v pokladnách dopravců na území Jihočeského kraje, ale i například ve vybraných informačních a turistických centrech. Veškeré informace o integrované jízdence Jikord plus najdete na webových stránkách. Užijte si výlet naplno, jen za 250 korun pro celou rodinu.

Další aktivitou a benefitem pro cestující veřejnost je integrovaný dopravní systém, který zatím funguje v okolí Českých Budějovic a jeho princip spočívá v možnosti zakoupení si cenově zvýhodněné předplatní jízdenky na sedm, třicet nebo devadesát dní.

Jízdenka platí ve vlacích a linkových autobusech vybraných smluvních dopravců. Navíc je možné tuto jízdenku koupit i ve variantě zahrnující městskou hromadnou dopravu v Českých Budějovicích. V rámci zvolené časové platnosti a zakoupených zón je možné u zaintegrovaných dopravců cestovat libovolně bez omezení počtu jízd. 

Štítky doprava, společnost, cestování, jízdenka Jikord, veřejná doprava, projekt, Jihočeský kraj, Evropská unie, Česko, České Budějovice, Benešov nad Černou, České dráhy, Pořešín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

20 roků odnaučují cestující naprosto neuvěřitelným způsobem využívat veřejnou dopravu. Začalo to nenápadnou likvidací spojů o víkendech, pokračovalo zrušením 2 tratí a zničením sítě linek osobních vlaků mezi Táborem a Českými Budějovicemi. Vyvrcholením bylo rozbití síťovosti železnice podezřelou instalací privátního dopravce na 3 šumavské tratě. Nyní, když dosáhli svého (ucpání měst os. automobily těmi, kterým nic kloudně nejede) připomíná nynější aktivita JIKORDu výsměch obyvatelům JČ kraje, kde si venkované zkrátka musí zvyknout, že jsou oproti venkovanům kupř. kraje středočeského občany II. kategorie. Vše vykonáno dle přihlouplých ideologických not zesnulého docenta Žemličky, Zimolova poradce pro zničení veřejné dopravy.

Pátek, 18. května 2018, 18:36Odpovědět

Jihočeský koordinátor dopravy zlevňuje a zkvalitňuje veřejnou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.