Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Na budějckém náměstí se v neděli a o svátcích nebude platit za parkování

Zadarmo bude možné od 1. června zaparkovat v neděli a o svátcích na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Za parkování se v centru jihočeské metropole nebude platit ani v sobotu odpoledne. Rozhodla o tom rada města, která zároveň upravila ceny parkovného v některých budějckých lokalitách mimo historické centrum. Parkovné bude levnější.

České Budějovice částečně upraví tarif za parkování ve městě, protože se ukázalo, že někde bylo parkovné příliš vysoké a někde se neosvědčil nastavení časová režim. Nový ceník bude platit od 1. června. Například na náměstí Přemysla Otakara II. nebudou lidé za parkování v sobotu od odpoledních třinácti hodin platit vůbec. Bezplatně se tam bude parkovat také v neděli a o svátcích. 

„Myslím, že parkování zdarma v sobotu odpoledne a po celou neděli i ve sváteční dny nepřinese problémy. Naopak. Jsem přesvědčen, že všechny tyto úpravy jsou správné a odpovídají aktuální situaci ve městě,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Vrací se k původnímu modelu

Nyní lidé platí za parkování na náměstí Přemysla Otakara II. každý den od osmi hodin ráno do šesti hodin odpoledne. Podle náměstka magistrát nezaznamenal žádnou oficiální stížnost na systém parkování od těch, kteří v centru města podnikají. „Při nastavování současného parkovacího tarifu před několika měsíci nebylo vedení města jednotné. Proto se nyní k této otázce rada vrátila. V minulosti se za parkování na náměstí v neděli nikdy neplatilo. A proto si myslím, že si můžeme dovolit vrátit se ke starému režimu s bezplatnou nedělí, který fungoval a osvědčil se,“ vysvětlil Podhola. Hodinové sazby za parkování na náměstí Přemysla Otakara II. ale zůstanou dál na současné výši.

„Je to rozumné. Postrádal jsem smysl toho, že je na náměstí parkování zpoplatněno. Lidé, místo, aby třeba na kafíčko vyrazili do historického centra, raději jeli jinam, kde nemuseli platit za parkování. Věřím, že tímto to bude v historickém centru Budějc víc žít,“ přivítal změnu Jaroslav Pohanka.

Změní se také časový limit pro parkování „cizích“ v rezidentních a abonentních zónách, kde jsou parkovací místa ohraničená modrými pruhy. Doposud tam může návštěvník platbou přes mobilní aplikaci Sejf stát maximálně tři hodiny. Ale od 1. června to už bude bez časového omezení. Na modrých pruzích je návštěvnické parkování ale podstatně dražší než pro majitele parkovacích karet.

Parkovné v okrajových zónách zlevní 

Změní se také cenové tarify v dalších ulicích, v okrajových zónách. V nich budou lidé za stání nově platit o pět až deset korun na hodinu méně. „V historickém centru města se bude platit stejně, ale například na Lannově třídě to bude za prvních třicet minut parkování místo deseti jen pět korun. V Senovážné ulici, u Slavie nebo v Jirsíkově se nyní platí za třicet minut stání patnáct korun, od června to bude jen deset korun. Hodina parkování od června zlevní z dvaceti na deset korun. Ukázalo se, že některé ulice s dražším parkováním zůstávaly poloprázdné a motoristé se ještě více tlačili do míst, kde je to zadarmo. Proto jsme přistoupili ke zmiňovaným změnám,“ uvedl náměstek.

„Parkovné v našem městě je šíleně drahé, o náměstí raději ani nemluvím. Já vítám, že se parkovné alespoň v  dalších ulicích zlevní. Třeba se tak trochu uleví těm lokalitám a ulicím, které jsou v těsném sousedství s placenými zónami,“ řekl Petr Kovář.

Na parkovištích na Senovážném a Mariánském náměstí ale zůstanou současné ceny. „Snížení cen parkovného se týká pouze míst a lokalit, která nejsou auty moc zaplněná," vysvětlil Podhola.

Připravit a upravit některé značení, a také přenastavit ceníky v nových automatech se stihne v květnu.

Vítáte změny týkající se parkovného v centru Budějc?

Celkem hlasovalo135 čtenářů

Štítky doprava, společnost, město, parkovné, centrum, cena, snížení, České Budějovice, parkování, svátek, historické jádro města, Petr Podhola, Náměstí Přemysla Otakara II., Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na budějckém náměstí se v neděli a o svátcích nebude platit za parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.