Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jednodenní vjezd do centra Českého Krumlova zdraží z dvaceti na sto korun

Zastupitelé Českého Krumlova včera, ve čtvrtek 26. dubna, schválili, že jednodenní poplatek za vjezd do pěší zóny stoupne od 1. června z dvaceti na sto korun. Časová omezení vjezdu, která měla původně platit od 1. května, odložili radní na letošní říjen. Zdražení poplatku kritizovali někteří provozovatelé taxi a hoteliéři.

Taxi zaplatí za nepřetržitý vjezd dva tisíce korun měsíčně, vozidla kyvadlové dopravy 1500 korun. Zdarma vjedou abonenti, rezidenti, držitelé průkazu zvlášť těžce postiženého (ZTP), složky integrovaného zácharnného systému i zásobování. Pro zvýšení poplatků hlasovalo třináct z dvaceti přítomných zastupitelů, tři byli proti, čtyři se hlasování zdrželi.

Zastupitel Vojtěch Němec, provozovatel taxislužby, kritizoval to, že bude složité přenastavit taxametry, aby zohlednil zdražení.

Podnikateli Viktoru Weisovi vadí, že do centra jezdí řada firemních aut, která neplatí za vjezdy. „Není v silách městské policie to kontrolovat. Jak mi chcete zaručit, když budu platit víc, že ten, kdo neplatí, tam nevjede?“ ptal se Weis. Místostarosta Josef Hermann řekl, že jde o regulativní poplatek. „Předpokládám, že to, zohlednit zdražení, do měsíce zvládnete,“ reagoval Hermann.

Majitel hotelu U Malého Vítka Petr Eliáš uvedl, že zdražení již nedokáže hostům promítnout do domluvených cen.

Omezení vjezdu do aut do historického centra odložili radní z 1. května na říjen. Na zastupitelstvu to řekl Hermann. Návrh podle něj vzbudil velké námitky. „Hlavní kritika podnikatelů byla, že chceme zavést něco před sezonou, že jim to způsobí velké komplikace. Odložíme účinnost pravidel z května na říjen. Dostali jsme podněty, které bychom měli zapracovat, aby nebyly nejasné situace,“ řekl Hermann.

Město chce zklidnit provoz v historickém jádru

Podle původního návrhu se změna dotkne hlavně podnikatelů a hostů v penzionech, od 10:00 do 16:00 hodin se do centra autem nedostanou. Město tak chce zklidnit provoz v historickém jádru.

Příští rok by se na na třech místech pěší zóny mohly objevit vjezdové sloupky za pět až osm milionů korun. Nová pravidla vycházejí z aktuální dopravní studie. Podle ní vjíždí do pěší zóny 1150 aut denně, jedno za dvacet sekund. Podle původního návrhu radních se od 10:00 do 16:00 hodin do centra nedostanou abonenti - provozovatelé obchodů, restaurací, hotelů, vlastníci domů i jejich nájemci.

Zákaz od 10:30 do 15:00 hodin by měli hosté téměř 80 penzionů z centra a velká auta kyvadlové dopravy, která způsobují v uličkách zácpy. Město eviduje pět tisíc lůžek pro turisty, dvojnásobek toho, co před patnácti lety.

Český Krumlov má třináct tisíc obyvatel, ročně přijedou až dva miliony turistů. Opatření existuje například v Karlových Varech. Tam byl vjezd do lázeňské zóny od roku 1991 zpoplatněn dvaceti korunami na den. Loni zastupitelé zvýšili poplatek na padesát korun. Proti byli zejména zaměstnanci lázeňských hotelů, kteří do práce jezdí autem.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky společnost, doprava, vjezd, centrum, město, auto, Český Krumlov, poplatek, pěší zóna, hotel, Vojtěch Němec, Petr Eliáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednodenní vjezd do centra Českého Krumlova zdraží z dvaceti na sto korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.